Plenković: Tuđmanova politika „oslobodila Hrvatsku u ratu“ Tanjug

Objavljeno: 10.12.2017. 15:02 Izmenjeno: 10.12.2017. 15:16

Hrvatska danas obeležava 18. godišnjicu smrti prvog predsednika Franje Tuđmana, koji je poslednjom haškom presudom posthumno označen kao vođa udruženog zločinačkog poduhvata u Bosni i Hercegovini.

Delegaciju njegove HDZ na Mirogoju predvodio je predsednik stranke i aktuelni premijer Andrej Plenkvić, koji je nakon polaganja venaca istakao Tuđmanovu „vizionarsku, okupljajuću, državničku politiku“, koja je, kako je rekao, u nezahvalnim međunarodnim okolnostima vodila Hrvatsku prema oslobođenju u ratu.

Plenković je rekao da je Tuđmanova državnička politika 90-tih godina u dijalogu sa međunarodnom zajednicom omogućila mirnu reintegraciju hrvatskog podunavlja, i dodao da su vojnim akcijama Bljesak i Oluja oslobođeni veliki delovi Hrvatske i pritom promenjena ravnoteža snaga u BiH, prenosi Hina.

Na Mirogoju, gde je Tuđman sahranjen, jutros su se okupili gotovo svi ministri aktualne vlade, članovi HDZ, bivši njegovi saradnici, mnogi generali, predstavnici Grada Zagreba s gradonačelnikom Milanom Bandićem, a venac je položila i predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Ona je povodom godišnjice Tuđmanove smrti izjavila da se hrvatski narod i svi hrvatski državljani s poštovanjem i zahvalnošću sećaju svog prvog predsednika.

„Duboko verujući u svoj narod, ujedinio je domovinsku i iseljenu Hrvatsku na programu ostvarenja istorijskog cilja – stvaranja slobodne i nezavisne hrvatske države. Bio je čovek jasne političke vizije, strateg i državnik“, navodi se u saopštenju kabineta predsednice.

Pravosnažna presuda Haškog tribunala šestorici čelnika Herceg-Bosne utvrdila je da je Hrvatska izvršila međunarodnu agresiju na BiH, te da je na čelu sa tadašnjim državnim vrhom, pre svega predsednikom Franjom Tuđmanom, počinila udruženi zločinački poduhvat sa ciljem etničkog čišćenja dela BiH.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana