Plan održive urbane mobilnosti grada Beograda nominovan za finale „SUMP” nagrade   Beoinfo

Objavljeno: 14.04.2021. 10:57 Izmenjeno: 14.04.2021. 10:58

Naš grad je ove godine nominovan za jednu od tri glavne „SUMP” nagrade. Sam ulazak u finalno nadmetanje predstavlja priznanje za dosadašnje napore na razvoju urbane mobilnosti u Beogradu

Plan održive urbane mobilnosti grada Beograda nominovan je za finale „SUMP” nagrade, saopštio je Sekretarijat za saobraćaj. Ovogodišnji žiri Evropske komisije bio je impresioniran pristupom Beograda u planiranju održive urbane mobilnosti i usvajanju plana koji gradu pruža jasnu strategiju za postizanje zajedničke, integrisane i inkluzivne mobilnosti, zajedno sa detaljnim i ambicioznim ciljevima koje treba postići.

Za ovu prestižnu nagradu Beograd se u finalu našao sa Bilbaom i Grenoblom.

„SUMP” nagradu dodeljuje Evropska komisija za planiranje održive urbane mobilnosti, koja je pokrenuta 2012. godine. Cilj nagrade je podsticanje usvajanja planova održive urbane mobilnosti od lokalnih vlasti širom Evrope i nagrađivanje izuzetnih dostignuća u prioritetnom tematskom području svake godine. Takođe, nagrada je priznanje lokalnim i regionalnim vlastima za izvrsnost u planiranju održive urbane mobilnosti.

Ove godine, u skladu sa najavom „Grin dila” Evropske komisije, očekuje se da kandidati podele svoje perspektivne namere da stvore nultu emisiju i inkluzivni transport u svom lokalnom kontekstu integracijom održivih načina prevoza u svoj sistem mobilnosti.

Dosadašnji dobitnici ove nagrade bili su gradovi: Brisel, Mančester, Turda, Malme, Bremen, Rivas-Vasijamadrid, Aberdin.

Naš grad je ove godine nominovan za jednu od tri glavne „SUMP” nagrade. Sam ulazak u finalno nadmetanje predstavlja priznanje za dosadašnje napore na razvoju urbane mobilnosti u Beogradu. Takođe, on je pokazatelj da smo na pravom putu da stvorimo Beograd još lepšim za življenje, ali ujedno je i obaveza da ulažemo više resursa u implementaciju održive mobilnosti.

Nagradna ceremonija dodele 9. „SUMP” nagrade i proglašenje dobitnika je planirana za 19. april.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana