Petković:Zabrana ulaska na KiM Patrijarhu neviđen zločin tanjug

Objavljeno: 26.12.2022. 15:17 Izmenjeno: 27.12.2022. 10:56

Albanski zulumćari su danas ušli u anale istorije!“, naveo je Petković na Tviteru.

foto tanjug

 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je  da je patrijarhu srpskom Porfiriju danas Priština zabranila ulazak na KiM i da je time „Kurtijevo nasilje nad srpskim narodom doseglo neviđene razmere“. „Njegova Svetost je fizički vraćen sa prelaza Merdare. Ovim je Kurtijevo nasilje nad srpskim narodom doseglo neviđene razmere. Uskratiti pravo poglavaru SPC, čoveku koji propoveda ljubav i mir, da boravi u svom domu u Pećkoj Patrijaršiji gde se nalazi viševekovno sedište srpskih patrijaraha je zločin kakvom savremena civilizacija nije svedočila. Albanski zulumćari su danas ušli u anale istorije!“, naveo je Petković na Tviteru.

Kosovska policija na administrativnom prelazu Merdare nije danas oko 14.30 pustila automobil sa patrijarhom srpskim Porfirijem da uđe na Kosovo i Metohiju, gde se uputio uprkos jučerašnjem dopisu Prištine da mu nije dozvoljen boravak. Prema dokumentu generalne policijske direkcije kosovskog MUP-a u koji je Tanjug imao uvid, odbija se ulazak Prvoslavu Periću, kako je svetovno ime patrijarha Porfirija, u 14.25 na prelazu Merdare. Navodi se da je patrijarh došao automobilom iz Srbije i da mu se odbija ulazak u skladu sa tzv. Zakonom o strancima i na osnovu odluke Vlade u Prištini. Patrijarh se, kako prenosi Kosovo onlajn, u automobilu nekoliko minuta zadržao na strani koju kontroliše kosovska policija, zatim se okrenuo i vratio nazad ka Kuršumliji.

Patrijarha Porfirija, koji je po redovnom programu trebalo danas u popodnevnim časovima da stigne u sedište SPC, manastir Pećku Patrijaršiju, na administrativnom prelazu Merdare zaustavile su prištinske vlasti i rekle da mu je zabranjen ulazak u pokrajinu, saopštila je SPC i poručila da je takva odluka nerazumna i neprihvatljiva. Kako je navedeno, sa stanovišta ljudskih prava i verskih sloboda bilo kog čoveka, ovakva odluka je nerazumna i apsolutno neprihvatljiva i SPC poziva da se poštuju osnovna prava i sloboda srpskog naroda i njegova crkva na Kosovu i Metohiji. U saopštenju se navodi da Patrijarh apeluje na one faktore koji imaju realnu vlast na Kosovu i Metohiji da, u skladu sa njihovim proklamovanjem ljudskih prava i sloboda, na delu pokažu da takvih osnovnih prava i sloboda nisu lišeni srpski narod i njegova crkva. „To znači da se, na području na kome imaju punu kontrolu, poglavaru Srpske pravoslavne crkve omogući bogosluženje u prvom, aktuelnom i istorijskom sedištu Srpske Pravoslavne Crkve. To bogosluženje je molitva za sav svet, za sve ljude, a pre svega za lokalnu zajednicu, za Srbe i Albance, za pomirenje i mir među njima“, poručila je Informativna služba SPC. Kako je navedeno, patrijarh zna da je srpski narod, posebno na Kosovu i Metohiji, sa velikim ogorčenjem primio ovu vest, ali apeluje da se ne dozvoli da ova provokacija postane izgovor za dalje ugrožavanje našeg naroda i njegovih svetinja. Patrijarh neće ostaviti svoj narod i učiniće sve što je moguće da se sa njim sretne i da se sa njim, kako je navedeno, zajedno pomoli Bogu što pre bude moguće, saopštila je SPC.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana