Petković:Nalazimo se u najtežoj situaciji, nemaju dokaze za hapšenje Luneta tanjug

Objavljeno: 13.06.2023. 15:32 Izmenjeno: 18.07.2023. 09:42

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je današnjom akcijom premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti pokazao da je zainteresovan isključivo za sukobe i rat na KiM. Kako je rekao na vanrednoj konferenciji za novinare po Kurtijevom nalogu danas je u centru severnog dela Kosovske Mitrovice uhapšen Milun Milenković Lune, iako za to […]

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je današnjom akcijom premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti pokazao da je zainteresovan isključivo za sukobe i rat na KiM. Kako je rekao na vanrednoj konferenciji za novinare po Kurtijevom nalogu danas je u centru severnog dela Kosovske Mitrovice uhapšen Milun Milenković Lune, iako za to ni on ni ministar unutrašnjih poslova privemenih institucija u Prištini Dželjalj Svečlj nemaju niti su pokazali dokaze. „Luneta je mesecima jurila Kosovska policija jer je borac za srpske interese. Uhapisli su ga u podne u centru u fizerskom salonu koji je bio opkoljen sa 8 vozila. Tokom hapšenja napravio je opsadno stanje, veliki broj je ušao u severni deo, policija je bacala suzavac na ljude na ulicama i nišanili slučajne prolaznike“, rekao je Petković i ndodao da se nalazimo u najtežoj situaciji do sada.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je  da će Beograd učiniti sve da sačuva mir na KiM i da do rata ne dođe, ali i da je situacija u severnom delu južne srpske pokrajine najteža do sada. „Umesto da povuče svoje okupatore sa KiM i umesto da ide u pravcu deeskalacije, najnovijim potezima Kurti dovlači nove snage policije na sever KiM. Kako da idemo u pravcu deeskalacije, ako se Kurti na ovaj način suprotstavlja međunarodnoj zajednici“, rekao je Petković na vanrednoj konferenciji za medije povodom današnjeg hapšenja Srbina Miluna Milenkovića Luneta u Kosovskoj Mitrovici. Dodao je da je Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas u više navrata razgovarao sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i brojnim drugim međunarodnim zvaničnicima kako bi uticali na premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, i kako je rekao, „urazumili ga i naterali ga da odustane od akcija koje imaju za cilj da proteraju Srbe sa KiM“. „Pozivamo Kfor da hitno reaguje i interveniše i ukloni Rosu specijalce sa severa KiM, kao i okupatore koji napadaju goloruki srpski narod na KiM, jer dok su oni na Severu neće biti mira za Srbe na KiM“, naveo je Petković. Odgovarajući na pitanja novinara Petković je rekao da je cilj politike koju vodi Kurti da isprovocira sukobe i rat na severu KiM. Naglasio je da dok međunarodna zajednica poziva na deeskalaciju Kurti ide u pravcu eskalacije, dok međunarodna zajednica poziva na puštanje uhapšenih Srba Kurti nastavlja sa hapšenjima, kao i dok međunarodna zajednica poziva na povlačenje policije Kurti dovlači nove pripadnike Rosu policije na sever KiM. „Mi ćemo kao odgovorna strana da radimo isto što smo radili kao i prethodnih meseci da sačuvamo mir. Važno je da sačuvamo mir, ali ono što se dešava u Kurtijevoj glavi niko ne zna“, rekao je Petković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 22°C

Delimično oblačno

Nedelja
Malo i umereno oblačno

Max: 26°C
Min: 17°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana