Petković:Imenovanjem Rašića Kurti pogazio prava Srba tanjug

Objavljeno: 01.12.2022. 13:11 Izmenjeno: 08.12.2022. 15:24

Zbog toga Srpska lista, kao bedem ostanka i opstanka srpskog naroda na ovim prostorima jedina ima podršku zvaničnog Beograda i svoje države i nikada neće služiti vlastima u Prištini i Aljbinu Kurtiju, već jedino svom narodu“, istakao je Petković.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je  da je imenovanjem Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak privremenih institucija samouprave, Aljbin Kurti brutalno prekršio sopstveni takozvani ustav i još jednom pogazio prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. „Kurtijeva marioneta Nenad Rašić zajedno sa Radom Trajković ne predstavlja srpski narod na Kosovu i Metohiji, za njega Srbi nisu glasali na poslednjim izborima, već predstavlja Aljbina Kurtija i njegovu militantnu politiku prema svemu srpskom na KiM“, ukazao je Petković u saopstenju. On je istakao da to pokazuju i rezultati sa poslednjih izbora na KiM na kojima je lista koju je kreirao Rašić osvojila 0,173 odsto glasova, za razliku od Srpske liste za koju je glasalo skoro 96 odsto srpskog naroda. „Čak i unutrašnji tzv. najviši pravni akt Prištine u članu 96, stav 5. predviđa da izbor ministra privremenih institucija samouprave mora imati podršku većine poslanika srpske zajednice, u ovom slučaju Srpske liste, a takvu podršku Kurti nikada ne bi dobio od poslanika Srpske liste za izbor svoje marionete na ministarsko mesto“, naveo je Petković, saopštila je Kancelarija za KiM. On je ocenio i da je izbor Rašića najveći dokaz onoga na šta sve vreme upozoravaju, „da na KiM postoje Kurtijevi Srbi koji su spremni na sve zarad ličnog interesa i dila sa Prištinom“. „Zbog toga Srpska lista, kao bedem ostanka i opstanka srpskog naroda na ovim prostorima jedina ima podršku zvaničnog Beograda i svoje države i nikada neće služiti vlastima u Prištini i Aljbinu Kurtiju, već jedino svom narodu“, istakao je Petković.

Kurti ne može da uz pomoć podobnih Srba spreči formiranje ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da je pitanje za EU to što je premijer privremnih prištinskih institucija Aljbin Kurti, „protivpravno izabrao podobne Srbe da zaokruži nezavisnost tzv. Kosova i spreči formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO)“, Petković je istakao da je formiranje ZSO obaveza koju je Kurti preuzeo i da od toga „ne može da pobegne“. „Kurti ne može da ukine Povelju UN, Rezoluciju 1244 i Briselski sporazum“, naveo je Petković u objavi na Tviteru. Kurti je imenovao lidera Progresivno demokratske stranke Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak. Premijer privremenih prištinskih institucija i danas je u intervjuu za N1 BiH ponovio je da je protiv formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) navodeći da bi ta zajednica „bila neka država Srbije unutar Kosova“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Utorak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana