Petković:Formiranje ZSO nije stvar želje Kurtija već obaveza Prištine tanjug

Objavljeno: 09.12.2022. 14:51 Izmenjeno: 12.12.2022. 09:29

. Kako ističe, Zajednica srpskih opština je ne samo želja, već potreba svih Srba na prostoru Kosova i Metohije koji žele da žive na svojim ognjištima i uživaju garantovana prava i zaštitu koju im obezbeđuje ZSO.

foto tanjug

 

Formiranje Zajednice srpskih opština nije stvar želje Aljbina Kurtija, već obaveza Prištine proistekla iz Briselskog sporazuma, a Evropska unija je garantovala sprovođenje potpisanog, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković. Naglašava da to što se Kurti hvali da je najveći protivnik ZSO, pitanje je za međunarodnu zajednicu, ali i stručnjake iz drugih oblasti van politike. „To što bi slanjem svojih falangi straha na sever Kosova i Metohije, maltretiranjem Srba u Velikoj Hoči i dečice u Leposaviću, Kurti da obesmisli Briselski sporazum i pobegne od formiranja Zajednice srpskih opština, te nasilno pokušava da okupira srpske sredine, neće mu proći“, istakao je Petković u saopštenju. „Čemu slanje stotina do zuba naoružanih specijalaca u srpske sredine na sever pokrajine, kada nijednom Albancu koji živi u mešovitoj sredini na severu KiM ne fali dlaka s glave, dok Srbe na Kosovu i Metohiji i južno i severno od Ibra, danonoćno maltretiraju? Svima je jasno da je čista laž objašnjenje Prištine da su albanski policajci poslati na sever da bi zaštitili Albance“, naveo je Petković. Kako ističe, Zajednica srpskih opština je ne samo želja, već potreba svih Srba na prostoru Kosova i Metohije koji žele da žive na svojim ognjištima i uživaju garantovana prava i zaštitu koju im obezbeđuje ZSO. „Kada su želje Aljbina Kurtija u pitanju, svima je dobro poznato da je njegova jedna i jedina opsesija da Srba ne bude na Kosovu i Metohiji, da protera i zatre svaki srpski trag na prostoru KiM, da protera državu Srbiju sa KiM, ali dobio je više puta lekciju da uzalud sanja nove Pogrome i Oluje, jer to predsednik Aleksandar Vučić nikada neće dozvoliti“, zaključio je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je  da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ne samo da neće da formira ZSO, već sad govori da je to detinjast zahtev Beograda. Time se najotvorenije ruga srpskom narodu, ali i Briselskom sporazumu, pokazujući bahato da niko ne može da ga natera da poštuje preuzete obaveze, naveo je Petković. „Hoće li iko iz EU da reaguje na ovakvo Kurtijevo šegačenje sa Briselskim sporazumom i pravima Srba?!“, objavio je Petković na Fejsbuku. Prema Petkovićevim rečima, jasno je da su za Kurtija zaštita života i prava Srba detinjasti zahtevi, pa zato, kako kaže, nije ni čudo što je juče Rosu policija maltretirala decu u vrtiću u Leposaviću, porodicu Petrović u Velikoj Hoči, a zatim i ceo grad Kosovsku Mitrovicu koju su dugim cevima pokušali da blokiraju i okupiraju. Kurti je danas u kosovskoj skupštini, između ostalog, rekao da „Beograd postavlja detinjasti zahtev u vezi sa ZSO“. „Beograd nam to radi, postavlja detinjasti zahtev, ne sluteći šta će se desiti ako se ovo prvo primeni u Srbiji. U dijalogu ne samo da sam tražio da budemo ravnopravni, da Kosovo bude jednaka strana, a ne subjekt. Istovremeno sam ovim pristupom zadržao ravnopravnost jer sam rekao da svaki zahtev mora imati formu principa“, istakao je Kurti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Utorak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana