Petković:Dogovor znači da nema Kurtijeve kaznene politike tanjug

Objavljeno: 24.11.2022. 10:01 Izmenjeno: 25.11.2022. 11:12

Naglašava da je je posebno važno da ovim dogovorom ostaju KM tablice.

Dogovor Beograda i Prištine o registarskim tablicama koji je postignut u Briselu znači da nema nikakve kaznene politike premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija prema Srbima koji voze automobile sa KM tablicama, kao i da je Kurti prihvatio sve ono što je prethodnih dana odbijao, rekao je za Tanjug direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

„Ovim dogovorom od danas od osam časova nema nikakvih kazni od 150 evra koje je planirao Aljbin Kurti i nema nikakve kaznene politike u svim ostalim fazama koje su bile deo odluke Aljbina Kurtija u vezi sa procesom preregistracije. Ovim dogovorom sačuvali smo mir i uspeli da sačuvamo naš narod na severu KiM“, rekao je Petković.

Naglašava da je je posebno važno da ovim dogovorom ostaju KM tablice.

„Reč je o tablicama koje su zakonske koje legalno izdaje Republika Srbija i koje će Srbi na Severu KiM moća da koriste. One će i dalje biti u upotrebi kao što su bile i do sada“, naveo je Petković.

Kako je rekao, to između ostalog znači da će svi vlasnici automobila koji poseduju KM tablice moći normalno da registruju svoja vozila i produže njihovo važenje.

„Jedino gde ćemo zastati, zastaćemo sa izdavanjem potpuno novih KM tablica i to sve do trenutka dok se ne dogovorimo i ne pronađemo konačno rešenje po pitanju tablica. Ali ionako za poslednje tri godine te KM tablice nove se nisu izdavale,“ rekao je Petković.

„Uspeli smo da sačuvamo mir i stabilnost. Uspeli smo da obezbedimo sigurnost za Srbe Severu KiM. Svakako dijalog i razgovori se nastavljaju i to je ono što je najvažnije jer treba da idemo u pravcu normalizacije odnosa, pre svega normalizacije odnosa na terenu kada je reč o normalnom životu i životu svih ljudi kako Srba tako i Albanaca“, navodi Petković.

Petković naglašava da je najvažnije to što je iz Brisela svim vlasnicima automobilima sa KM tablicama poručeno da mogu na miru da spavaju.

„Sačuvali smo svoje KM tablice“, rekao je Petković.

Petković je dodao će se povodom dogovora postignutog u Briselu predsednika Aleksandar Vučić posle sastanka sa Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović obratiti javnosti i govoriti o svim detaljima.

Srpska lista pozdravila dogovor o tablicama u Briselu

Srpska lista pozdravila je dogovor koji je postignut u Briselu, čime je potvrđeno da KM tablice ostaju u upotrebi, da ih niko neće oduzimati, niti će se pisati kazne našim građanima koji poseduju vozila sa KM tablicama.

„Želimo da građane obavestimo da će svi vlasnici vozila sa KM tablicama moći normalno da funkcionišu i kada im postojeća registracija istekne, moći će da produže važenje registracije KM kao i do sada“, navela je Srpska lista u saopštenju.

Dakle, kako je istaknuto, svi vlasnici vozila sa KM tablicama će moći nesmetano da koriste i produžavaju registraciju za vozila sa KM tablicama.

Kako se navodi, postojeće tablice ostaju, i moći će da se produžavaju, a nove se za sada neće izdavati.

„Podsećamo da je naš stav bio da KM tablice ostanu, da se građanima ne oduzima imovina, da se ne pišu nikakve kazne, niti da im se onemogućava sloboda kretanja. Mi smo tražili da KM tablice ostaju, a ne da se njihov broj povećava“, kaže se u saopštenju Srpske liste.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana