Petković:Destruktivna namera Kurtija,test za međ.zajednicu

Objavljeno: 24.01.2022. 16:23 Izmenjeno: 15.02.2022. 10:29

On ukazuje i da su ovi izbori poslednja šansa i test za međunarodnu zajednicu koja ima apsolutnu odgovornost i obavezu da obezbedi sprovođenje i poštovanje demokratskih tekovina i principa i da srpskom narodu na Kosovu i Metohiji omogući da iskoriste svoje biračko pravo.

Direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je  da će nastojanja Aljbina Kurtija da na Kosovu i Metohiji u potpunosti zabrani održavanje predstojećih parlamentarnih i predsedničkih izbora 3. aprila i time Srbima ukine osnovna ljudska i građanska prava, dovesti do nesagledivih posledica po normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

„Takav Kurtijev scenario vratio bi ostvarene pomake u dijalogu Beograda i Prištine godinama unazad i toga treba da budu svesni svi međunarodni predstavnici koji deluju na prostoru Kosova i Metohije“, ukazao je Petković u saopštenju.

On ocenjuje da je u pitanju destruktivna namera Kurtija da poništi i pogazi sve do sada postignute sporazume i dogovore, ali da je, kako ističe, pitanje hoće li međunarodna zajednica ponovo mirno posmatrati kako se albanski političari igraju sa normalizacijom odnosa ili će ovoga puta preći sa reči i saopštenja na konkretna dela.

„Srpski narod na Kosovu i Metohiji očekuje da mu bude omogućeno da ostvari svoje biračko pravo 3. aprila, na identičan način kako je to bio slučaj tokom svih izbornih procesa do sada“, poručio je Petković.

Šefica poslaničke grupe Samoopredeljenja Mimoza Kusari-Ljilja izjavila je ranije  da bi za izbore 3. aprila na Kosovu i Metohiji trebalo da se primeni ista praksa kao na proteklom referendumu o promenama Ustava Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Utorak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana