Petković za Badnji dan i Božić na Kosovu i Metohiji tanjug

Objavljeno: 06.01.2023. 10:45 Izmenjeno: 06.01.2023. 17:06

U subotu, 7. januara direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju će u Zvečanu, u skladu sa Božićnim običajima, ujutru biti položajnik u porodici Srećka Vasića, navedno je u saopštenju.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković boraviće, povodom Božićnih praznika, 6. i 7. januara, na Kosovu i Metohiji, saopštila je danas Kancelarija za KiM. Kako se navodi, na Badnji dan Petković će u Zubinom Potoku, u porti crkve Svete Trojice, prisustvovati paljenu Badnjaka u 16.30 časova, nakon čega će razgovarati sa okupljenim građanima. Potom će, navodi se, u ponoć u manastiru Banjska prisustvovati Božićnoj Liturgiji. U subotu, 7. januara direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju će u Zvečanu, u skladu sa Božićnim običajima, ujutru biti položajnik u porodici Srećka Vasića, navedno je u saopštenju.

Srbi na Kosovu i Metohiji danas obeležavaju Badnji dan, jutros su nabavljali badnjake, a najviše priželjkuju zdravlje, mir, sreću i slobodu. Najveći broj građana severnog dela Kosovske Mitrovice odlučio je da porani, ode u šumu i iseče badnjak, ali prodavci iz okolnih opština, pre svega iz Leposavića i Zubinog potoka, nude badnjake na glavnoj Ulici kralja Petra i kupcima koji su odlučili da malo kasnije ustanu, prenosi Kosovo onlajn. „Koliko Bog da, toliko badnjak košta, a kupci sami biraju“, rekli su prodavci. Prodavci nude i slamu, žito, vino i sve ono što treba da čini posnu trpezu za Badnje veče. Srbi sa centralnog Kosova su u se okupili u šumarcima nedaleko od Gračaničkog jezera, kako bi isekli badnjak. Kao i svake godine, odlazak po badnjak protiče uz stare srpke pesme i vino, a ulicama Gračanice čuju se sirene i viore se srpske zastave iz automobila. „Ovde dolazim svake godine. Osećaj kada dolazim po badnjak je neverovatan. Veoma je bitno što smo danas ovde, kako bismo očuvali tradiciju, “ izjavio je Nikola Petković iz Gračanice, koji je u seču badnjaka došao sa svojim drugovima. Mir, zdravlje i sreća neke su od želja Srba, ali i da Božić provedu u jedinstvu i slozi. „Vrlo je bitno što smo danas ovde, čuvamo našu tradiciju. Želim da svi budemo srećni i da predstojeći praznik provedemo u zdravlju“, kazao je Lazar Jovanović iz Radeva. Među onima koji su jutros poranili i krenuli u seču banjaka bilo je i onih najmlađih, kojima hladnoća nije smetala. „Svake godine dolazim sa svojim ocem kako bismo isekli badnjak. Radujem se svakom Božiću“, kazao je devetogodišnji Andrija Stošić iz Badovca. U porti manastira Gračanica večeras će se od 17 časova održati osvećenje i paljenje badnjaka.

Srbi na Kosovu i Metohiji danas obeležavaju Badnji dan, jutros su nabavljali badnjake, a najviše priželjkuju zdravlje, mir, sreću i slobodu. Kao i prethodnih godina žitelji severnog dela KiM i jutros su se organizovano okupili u obližnje šume, kako tradicija nalaže, u seču badnjaka, prenosi tv Most. „Došli smo do naših šuma, napomenuo bih naših. Prethodni period bio je težak za Srbe na KiM, tzv. kosovske institucije su probale da okupiraju naše teritorije, naše šume, naše gradove. Bilo je teško kao i prošle godine na žalost, međutim tu smo gde jesmo, vekovima smo ovde i nadam se da ćemo još dugo vekova biti ovde u našim šumama, u našim gradovima i na našem KiM“, rekao za TV Most Goran Kovač. Kako ističu svake godine sve više je i mladih. Njima žele da predaju stare običaje da ih neguju, a u Boga veruju i nadaju se da će im podariti zdravlje i mir. Najveći broj građana severnog dela Kosovske Mitrovice odlučio je da porani, ode u šumu i iseče badnjak, ali prodavci iz okolnih opština, pre svega iz Leposavića i Zubinog potoka, nude badnjake na glavnoj Ulici kralja Petra i kupcima koji su odlučili da malo kasnije ustanu, prenosi Kosovo onlajn. „Koliko Bog da, toliko badnjak košta, a kupci sami biraju“, rekli su prodavci. Prodavci nude i slamu, žito, vino i sve ono što treba da čini posnu trpezu za Badnje veče. Srbi sa centralnog Kosova su u se okupili u šumarcima nedaleko od Gračaničkog jezera, kako bi isekli badnjak. Kao i svake godine, odlazak po badnjak protiče uz stare srpke pesme i vino, a ulicama Gračanice čuju se sirene i viore se srpske zastave iz automobila. „Ovde dolazim svake godine. Osećaj kada dolazim po badnjak je neverovatan. Veoma je bitno što smo danas ovde, kako bismo očuvali tradiciju, “ izjavio je Nikola Petković iz Gračanice, koji je u seču badnjaka došao sa svojim drugovima. Mir, zdravlje i sreća neke su od želja Srba, ali i da Božić provedu u jedinstvu i slozi. „Vrlo je bitno što smo danas ovde, čuvamo našu tradiciju. Želim da svi budemo srećni i da predstojeći praznik provedemo u zdravlju“, kazao je Lazar Jovanović iz Radeva. Među onima koji su jutros poranili i krenuli u seču banjaka bilo je i onih najmlađih, kojima hladnoća nije smetala. „Svake godine dolazim sa svojim ocem kako bismo isekli badnjak. Radujem se svakom Božiću“, kazao je devetogodišnji Andrija Stošić iz Badovca. U porti manastira Gračanica večeras će se od 17 časova održati osvećenje i paljenje badnjaka

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Sreda
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana