Petković: Sinhronizovan napad Prištine na Srbe južno i severno od Ibra tanjug

Objavljeno: 09.12.2022. 09:26 Izmenjeno: 10.12.2022. 10:07

Petković je dodao da juče nije bilo reagovanja Rade Trajković ni Nenada Rašića i da oni nisu osudili brutalan napad na goloruki narod, da to nije tema za njih, zato što, kako je rekao, podržavaju Kurtija i sprovode njegovu politiku.

 

foto tanjug

 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je  da poslednji brutalni napadi i obračun Kurtijeve policije sa Srbima pokazuju da je reč o sinhornizovanom napadu na Srbe i južno i severno od Ibra. Petković je za Pink rekao da je Beograd o svemu obavestio sve medjunarodne predstavnike, uključujući Miroslava Lajčaka, tražeći da reaguju Kfor i Euleks i zaštite srpski narod. Ocenio je da je sve što se dešava sramota medjunarodne zajednice, koja je dozvolila iživljavanje Aljbina Kurtija nad srpskim narodom. Petković je ukazao da Aljbin Kurti sve vreme izaziva incidente i sve vreme ima podršku moćnika sa Zapada. Petković je istakao da je poruka medjunardonoj zajednici da se, kako je rekao, „ne igra, da se ne iznenadi kad vidi odluke Srbije“. Dodao je da mnogo toga može da bude promenjeno ako Kurti nastavi da maltretira srpski narod i da je zato rekao da ćemo razmotriti povratak do 1.000 pripadnika naših snaga bezbednosti na prostor KiM, u skladu sa Rezolucijom 1244. „Mi samo želimo da se držimo međunarodnog prava. Ako KFOR i Euleks nisu u stanju i mogućnosti da zaštite srpski narod i dopuštaju maltretiranje naroda, ima ko će da zaštiti srpski narod“, istakao je Petković. On je rekao da je to da li će biti normalizacije odnosa i da li ćemo uopšte razgovarati, a kako je istakao, pristup Beograda je uvek bio da se razgovara, sada jako upitno zbog Aljbina Kurtija i istakao da prvo neko treba da urazumi Kurtija, koji svakog dana želi rat i izaziva nemire,. „Dajte da prvo neko njega urazumi, onda možemo da razgovaramo, on ne želi dogovor, želi da sahrani Briselski sporazum“, naglasio je Petković. Prema rečima Petkovića, niko više ne može da razume šta radi Kurti, ovo je poslednji poziv međunarodnoj zajednici da ga urazumi jer, kako je istakao, narod više neće da trpi zulum Aljbina Kurtija Petković je podsetio na jučerašnje dramatične jscene iz Velike Hoče, gde je upala kosovska policija i istakao da Priština više ne preza ni od čega. Naveo je takođe da je juče kosovska policija sa okopnim vozilima upala u dvorište vrtića u Leposaviću dok su deca spavala. Istakao je da Priština želi indcidente i da dodatno zaplaši srpski narod, da na svaki način izazove novu krizu. Petković je ukazao da se ispostavilo da su dva vozila, kojima je pokušana pljačka ekspoziture NBS u Leposaviću, došla sa juga i da su se, pošto pokušaj pljačke nije uspeo, uputila u pravcu južnog dela Kosovske Mitrovice, odakle su i došla, Objasnio je da je ideja bila da se inscenira da Rosu upadne na sever. Petković je dodao da juče nije bilo reagovanja Rade Trajković ni Nenada Rašića i da oni nisu osudili brutalan napad na goloruki narod, da to nije tema za njih, zato što, kako je rekao, podržavaju Kurtija i sprovode njegovu politiku.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da će Beograd razmotriti, u skladu sa Rezolucijom 12 44 povratak do 1.000 naših bezbednosnih snaga na prostor Kosova i Metohije. Petković je , na vanrednoj konferenciji za medije održanoj povodom upada pripadnika specijalne kosovske policije na sever Kosova i Metohije, kazao da će se povratak srpskih bezbednosnih snaga razmotriti u okviru onoga što predviđa Rezolucija 12 44, posebno član 4 te Rezolucije i član 6. Ističe da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti želi da protera srpski narod sa KiM, kao i da sve ono što rade Srbi u južnoj pokrajini mora da bude napadnuto, kažnjeno. „Predsednik Aleksandar Vučić je mnogo puta do sada ponovio da se nikada više neće ponoviti ni pogrom, niti ‘Oluja’ i čini mi se da dovoljno dobro nisu shvatili pogotovu oni na zapadu koji treba da urazume Prištinu šta znači to što je rekao predsednik Vučić“, kazao je Petković. Dodaje da nisu dovoljno dobro shvatili da Beograd neće dozvoliti ni pogrom, ni novu ‘Oluju’, proterivanje i stradanje srpskog naroda sa KiM. „Nadam se da nakon ovoga što se dogodilo, oni koji treba da urazume Kurtija shvataju šta znači ta važna i značajna poruka jer mi želimo da sačuvamo naš narod i nećemo dozvoliti da neko naš narod progoni, ubija i maltretira“, naglasio je direktor vladine Kancelarije. Iz tog razloga, upozorio je, kako kaže, one na zapadu i one sa kojima Srbija razgovara, pogotovu mentore kosovske nezavisnosti, da dobro vode računa kako posle ne bi bili iznenađeni odlukama Beograda. Ističe da nije Beograd taj koji je ušao u bilo kakve provokacije, niti prekršio Briselski sporazum. „Nismo mi ti koji ne želimo normalizaciju odnosa, već to sve radi Kurti kojeg očigledno neko pušta i zbog toga nemojte gospodo sa zapada da budete iznenađeni odlukama iz Beograda. Mi smo apsolutno uvereni u odlučnost naših odluka, pre svega namere da sačuvamo naš narod na Kosovu i Metohiji“, poručio je Petković.

Vučić će danas i sutra imati važne razgovore

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas i sutra imati važne razgovore i da će o zaključcima i svemu onome što Srbija bude dogovorila i bude činila, kad za to dođe vreme, obavestiti javnost. „Moramo da činimo apsolutno sve da sačuvamo mir i stabilnost, ali smo jasno rekli koje su naše crvene linije kada je reč o KiM“, rekao je Petković za Pink. Istakao je da niko ne može da proteruje, ugrožava i malterira srpski narod na KiM i da je Srbija to jasno stavila do znanja, i mnogim medjunarodnim prestavnicima. „Predsednik Vučić je imao veći broj razgovora i sinoć i gotovo celu noć, bili smo u kontaktu, pratio je situaciju, razgovarali smo o svemu, pogotovo sa našim ljudima na severu KiM“, rekao je Petković. Ukazao je da u ovakvim situacijama, kada je narod i uplašen i uznemiren, nije jednostavno i sve to mora da se ima u vidu kada se vodi politika mira i stabilnosti.
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je  da je na prodavnici u Koretištu, kod Gnjilana, čiji je vlasnik Srbin, razbijen izlog. Petković je istakao da je to deo kampanje terora i šireg plana da se Srbi na KiM zastraše i oteraju. „Ima li kraja Kurtijevom nasilju nad srpskim narodom na KiM? Na prodavnici Srđana Todorovića u Koretištu kod Gnjilana sinoć je razbijen izlog. Ovakvi naizgled izolovani napadi su deo kampanje terora i šireg plana da se Srbi zastraše i oteraju sa svojih ognjišta“, napisao je Petković na Tviteru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana