Petković se sastao sa Pičom studio b

Objavljeno: 01.09.2022. 13:45 Izmenjeno: 02.09.2022. 13:18

Specijalni izaslanik Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan ser Stjuart Pič je pozdravio dijalog na najvišem nivou između predstavnika Beograda i Prištine.

 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao se sa  specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan, ser Stjuartom Pičom, sa kojim je razgovarao o zalaganju Beograda za prevazilaženje krize na Kosovu i Metohiji, koja je izazvana poslednjim, jednostranim potezima Prištine.

Petković je sagovornika upoznao sa sadržajem postignutog dogovora o ličnim dokumentima, kojim je Beograd uz grancije EU, uspeo da sačuva srpske lične karte za Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji, i južno i severno od Ibra. Petković je naveo da je sastavni deo dogovora i disklejmer u kojem jasno stoji da omogućavanje korišćenja ličnih karata izdatih od strane Prištine, vrši se isključivo iz razloga da se olakša sloboda kretanja pojedinaca, shodno Sporazumu o slobodi kretanja, koji je postignut 2011. godine, u okviru Briselskog dijaloga i da ovaj dogovor nikako ne znači priznanje tzv. Kosova, već da je postignut u skladu sa Rezolucijom 1244.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je sagovorniku preneo čvrstu opredeljenost Beograda da sačuva mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji i u regionu, istakavši da je dijalog jedini put i način za rešavanje nesuglasica na relaciji Beograd-Priština.

Specijalni izaslanik Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan ser Stjuart Pič je pozdravio dijalog na najvišem nivou između predstavnika Beograda i Prištine. Ser Stjuart je takođe pozvao na konstruktivno angažovanje obe strane u svetlu šire krize, izazvane ratom u Ukrajini.

Petković je podsetio i da je Beograd u tom smislu ispunio sve do sada preuzete obaveze proistekle iz Briselskog sporazuma, za razliku od Prištine, koja nije ispunila svoju najveću i najvažniju obavezu, a to je formiranje Zajednice srpskih opština, sa kojom se kasni više od devet godina i sa kojom bi se svi problemi na terenu lakše i efikasnije  rešavali.

Direktor Kancelarije za KiM je istakao da je nedavno usvajanje Mape puta za primenu sporazuma o energetici probudilo nadu da se radi o značajnom koraku koji otvara mogućnost da se konačno započne sa implementacijom i ostalih sporazuma, međutim jednostranim potezima Prištine Kurtije dijalog vratio tri koraka unazad. Pored nesprovođenja sporazuma o ZSO, Priština vrši stalnu opstrukciju i u rešavanju ostalih pitanja, pre svega pitanja nestalih lica, koje je pokrenuto na inicijativu Beograda i koje je za srpsku stranu pre svega humanitarno, a ne političko pitanje.

Iako je Beograd, uz prisustvo predstavnika Prištine, Euleksa, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, kao i predstavnika porodica nestalih, izvršio pretragu svih terena po zahtevu Prištine, albanska strana ne dozvoljava pretragu devet lokacija na Kosovu i Metohiji, na kojima se, po saznanjima Beograda, nalaze posmrtni ostatci Srba nestalih u ratu, upozorio je Petković.

Direktor Petar Petković je skrenuo pažnju da će eventualno istrajavanje Prištine na sprovođenju jednostranih i protivpravnih odluka, kada su u pitanju registarske tablice, voditi daljem zaoštravanju situacije na terenu, ali i ozbiljnom ugrožavanju mira i bezbednosti u pokrajini i regionu. Petković je istakao da Srbi na severu Kosova i Metohije ne prihvataju RKS tablice, jer kao punopravni građani Srbije imaju puno pravo da koriste srpske KM registarske tablice.

I kao što je delegacija Beograda u Brisel došla sa konkretnim, konstruktivnim i održivim predlozima za rešavanje krize sa kojom se srpski narod suočava na prostoru Kosova i Metohije, tako će srpska strana nastaviti da traga za rešenjima, koja će čuvati mir i bezbednost svih građana Kosova i Metohije, ali i uvažavati interese srpskog naroda, vodeći ka smirivanju tenzija i izbegavanju novih kriza na terenu, zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
-

Trenutna temperatura 15°C

-

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 28°C
Min: 14°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana