Petković: Sa Lajčakom o tenzijama koje na severu KiM podiže Kurti tanjug

Objavljeno: 12.05.2023. 12:19 Izmenjeno: 17.05.2023. 09:38

Direktor Kancelarije za Kim Petar Petković izjavio je  da je sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom razgovarao o predstojećoj rundi dijaloga u Briselu, kao i političkoj i bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, s posebnim osvrtom na tenzije koje u četiri opštine na severu podiže Aljbin Kurti. On je na […]

Direktor Kancelarije za Kim Petar Petković izjavio je  da je sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom razgovarao o predstojećoj rundi dijaloga u Briselu, kao i političkoj i bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, s posebnim osvrtom na tenzije koje u četiri opštine na severu podiže Aljbin Kurti. On je na svom Instagramu napisao da je izrazio zabrinutost zbog svakodnevnog institucionalnog i svakog drugog nasilja koje nad srpskim stanovništvom sprovodi režim iz Prištine, kao i zbog nerazumnih, jednostranih akcija albanskih političara koje prete da ugroze mir, posebno u svetlu pokušaja da nasilno preuzmu opštine na severu KiM, ali i pokušaja protivpravne eksproprijacije i otimanja srpske zemlje, do jednostranog raspuštanja Upravljačkog tima za ZSO. „Beograd niti želi, niti povlači poteze koji mogu da dovedu do tenzija i novih kriza na terenu, već će nastaviti da čuva mir i stabilnost kao najveće vrednosti, a jedina odgovornost za izazivanje kriza jeste na Prištini. Uprkos svim izazovima, sačuvaćemo naš narod na Kosovu i Metohiji“, napisao je Petković.

Više desetina Kurtijevih naoružanih specijalaca upalo je juče popodne u tri magacina sa robom u mestu Doljane nadomak Zvečana pod izgovorom potrage za nelegalnom robom, a sa jednim jedinim pravim ciljem – da isprovocira neodmerenu reakciju Srba i optuži ih za tenzije na terenu, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju. „Najnovija demonstracija sile Kurtijevog represivnog aparata nedvosmisleno razotkriva njegovu nameru da se izazove destabilizacija širih razmera, sa ciljem da proces normalizacije odnosa sa Beogradom bude srušen, a obaveze koje je Priština preuzela u njegovom dosadašnjem toku budu poništene“, navodi se u saopštenju. Kako se ocenjuje, upad naoružanih prištinskih okupatora sa desetinama dugih cevi u magacin kod Zvečana, juriš na robu od koje brojne porodice žive, nije ništa drugo do podizanje temperature pred novu rundu dijaloga u Briselu. „Zbog toga je važno da su Srbi po ko zna koji put sačuvali mir i prisebnost i nisu naseli na najnoviju Kurtijevu provokaciju, koja je sračunata da izazove reakciju srpskog naroda“, dodaje se. Beograd je taj koji mesecima unazad gasi požare i smiruje strasti na Kosovu i Metohiji, kako bi se izbeglo da grupa ekstremista i šovinista u Prištini ceo region vrati u devedesete godine prošlog veka, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 17°C

Slaba kiša

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 24°C
Min: 15°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana