Petković: Ranjeni Srbin je stabilno, par milimetara ga je delilo da izgubi život tanjug

Objavljeno: 11.04.2023. 09:31 Izmenjeno: 11.04.2023. 18:01

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je kosovska policija ROSU  kod Bistričkog mosta na putu Leposavić- Kosovska Mitrovica, pucala na Milana Jovanovića, da je on u stanju šoka prebačen u KBC Kosovska Mitrovica gde je operisan i da je sada njegovo stanje stabilno. „Razgovarao sam sa njegovom sestrom Nadicom i […]

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je kosovska policija ROSU  kod Bistričkog mosta na putu Leposavić- Kosovska Mitrovica, pucala na Milana Jovanovića, da je on u stanju šoka prebačen u KBC Kosovska Mitrovica gde je operisan i da je sada njegovo stanje stabilno. „Razgovarao sam sa njegovom sestrom Nadicom i lekarima. Milanova rana je sa desne strane grudnog koša i par milimetara ga je delilo od toga da izgubi život“, rekao je Petković za TV Prva i osudio ovaj napad. On je naveo je da je Jovanović miran, porodični čovek, otac troje dece, taksista po zanimanju. Na to što su iz kosovkse policije rekli da oni nisu pucali na Jovanoivića, Petković je zapitao zašto onda neće da pokažu snimke sa kamera sa lica mesta.

Sinoć, oko 21 čas, iz vatrenog oružja je ranjen M.J., u blizini Bistričkog mosta, na putu Kosovska Mitrovica – Leposavić, i on je trenutno van životne opasnosti. Kosovska policija tvrdi da njeni pripadnici nisu pucali. Ranjeni M.J. je noćas operisan i, kako Tanjug nezvanično saznaje u Kliničko bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici, njegovo stanje je stabilno i on je van životne opasnosti. Povodom vesti koja se pojavila na društvenim mrežama da su na M.J. pucali pripadnici Specijalne policije, Kosovska policija tvrdi da policajci nisu učestvovali u razmeni vatre. „Kosovska policija je 10. 04. 2023. oko 23:48 dobila informacije o povređenom vatrenim oružjem na severu i relevantne policijske jedinice preduzele su hitnu policijsku akciju kako bi sproveli istragu povodom dobijenih informacija“, saopšteno je iz policije. Iz policije tvrde da nisu poznate okolnosti ranjavanja, ali da njihovi pripadnici sinoć i noćas nisu učestvovali u bilo kakvoj, kako su napisali, „razmeni vatre sa pojedincem ili grupom“. „Stoga, na pisanje ili pitanja koja su upućena Kosovskoj policiji od strane pojedinih srpskih medija, da li je Kosovska policija umešana u pucnjavu i ranjavanje lica sinoć na Bistričkom mostu, odgovaramo da je na osnovu zvaničnih informacija, dokazano da Kosovska policija nije uključena u nikakav slučaj pucnjave, te ostaje posvećena istraživanju načina na koji je povređeno lice koje se nalazi na lečenju u bolničkom centru u Severnoj Mitrovici“, zaključuju iz Kosovske policije.

Milan Jovanović iz Zvečana, koji je ranjen  u blizini Bistričkog mosta, oseća se dobro i nije u životnoj opasnosti, izjavio je direktor Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovic Zlatan Elek. On je za Tanjug potvrdio da je Jovanović primljen na odeljenje hirurgije sa prostrelnom ranom od vatrenog oružja. „Povrede su u predelu iznad desne ključne kosti, pacijent je sinoć hitno operisan, zaustavljeno je krvarenje i trenutno je stabilnih vitalnih parametara. On je kod nas u jedinici intezivne nege i biće tu do daljeg, dok ne uradimo danas još jedan deo dijagnostičkih postupaka“, rekao je Elek. Jovanović, po sopstvenim rečima, nije siguran ko je i zašto na njega pucao, ali u blizini mestu gde se incident dogodio nalaze se pripadnici Specijane policije Kosova, odnosno njihov punkt, postavljen odmah posle uklanjanja barikada u decembru prošle godine. Ranjavanje se dogodilo sinoć oko 21 čas, a Jovanović je prvo primljen u Dom zdravlja u Zvečanu, odakle je prebačen u bolnicu, gde je operisan sinoć nešto posle 22 časa. Iz Kosovske policije su demantovali da su njihovi pripadnici učestvovali u, kako je saopšteno, bilo kakvoj razmeni vatre između policije i pojedinca ili grupe građana, kao i da je pokrenuta istraga.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je , nakon što je kosovska policija priznala umešanost u slučaj ranjavanja Milana Jovanovića, da je tako pokazala da je ceo dan lagala o tom slučaju. Petković je na Fejsbuku, nakon što je kosovska policija prvobitno negirala umešanost u slučaj ranjavanja Jovanovića, a potom saopštila da su četvorica njenih pripadnika suspendovana tim povodom, upitao da li će se Priština i tzv. ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja izviniti Jovanoviću i da li će iko od predstavnika međunarodne zajednice osuditi njegovo ranjavanje. „Kosovska policija je upravo priznala da je pucala u Srbina Milana Jovanovića i pokazala da su ceo dan LAGALI o upucanom Srbinu, porodičnom čoveku, ocu troje dece koji je tek pukom srećom preživeo“, naveo je Petković. Kako je dodao, „kada smo prozvali tzv. ministra Svečlju da pokaže dokaze i snimke sa nelegalnog punkta na Bistričkom mostu, morao je da prizna LAŽ da kosovska policija nije pucala u Srbina iz Zvečana“. „Sada svi mogu da vide da je ROSU direktno odgovorna za ovo ranjavanje. Pri tom, koliko god u Prištini pokušavali da po svom oprobanom receptu kriminalizuju Milana Jovanovića, nisu uspeli ništa da mu prišiju i jasno je da su u njega pucali samo zato što je Srbin!“, naglasio je Petković. Upitao je da li će se Priština i Svečlja izviniti Milanu Jovanoviću i njegovoj porodici za strahotu koju su pretrpeli. „Da li će iko od predstavnika međunarodne zajednice da osudi ranjavanje Milana Jovanovića i prolivenu srpsku krv, bar upola žustro kao što su osuđivali neke druge događaje? Čekamo njihove reakcije, jer će to pokazati pravo lice demokratije za koju se naizgled deklarativno zalažu“, poručio je Petković. On je ocenio da je „sada svima jasno da nelegalni punkt Kosovske policije na Bistričkom mostu mora biti uklonjen pod hitno, jer služi isključivo za maltretiranje i iživljavanje nad Srbima“, na šta, kako je naglasio, Beograd i Srpska lista sve vreme upozoravaju. Petković je poručio da, posle ovog događaja, niko više ne može da tvrdi da je kosovska policija Aljbina Kurtija na severu KiM tu da bi obezbeđivala nekakav mir i bezbednost, već naprotiv – da bi terorisala i zastrašivala Srbe. Kosovska policija prethodno je danas saopštila, povodom ranjavanja Srbina Milana Jovanovića na severu KiM, da su četvorica njenih pripadnika suspendovana. Kako je navela, jedan policijski službenik je suspendovan pošto nije prijavio slučaj i svoju umešanost u njemu, zbog čega je, kako tvrdi, prethodno izdala obaveštenje da nije umešana u “razmeni ili pucnjavu iz vatrenog oružja“. Suspendovana su i još trojica njegovih kolega. Policija je prethodno negirala umešanost u slučaj ranjavanja Milana Jovanovića.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana