Petković: Priština zabranom opet krši sve sporazume Tanjug

Objavljeno: 16.04.2021. 11:20 Izmenjeno: 16.04.2021. 14:13

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, koji je planirao da  poseti KiM, ocenio je da je zabranom njegove poste Priština ponovo pokazala da nije spremna da učestvuje u dijalogu i da gazi sve sporazume koji su do sada postignuti

Petković kaže za Tanjug da je Beograd najoštrije protestovao kod briselskih institucija, ali i kod izaslanika EU Miroslava Lajčaka zbog, kako kaže, jednostrane i štetne odluke Prištine da mu zabarni ulazak u južnu pokrajinu.

Prema njegovim rečima, u obrazloženju, između ostalog, stoji da je on pretnja za zdravlje i život ljudi na KiM.

““Ja sam revakcinisan i cela poseta je organizovana u skladu sa epidemiološkim merama““, istakao je Petković i dodao da se Priština poziva na situaciju s virusom korona onda kada treba njemu da zabrani posetu, ali ne haje za tu istu situaciju kada treba da progoni srpske lekare kada se sprovodila vakcinacija na severu KiM.

Petković najavljuje da će insistirati na poseti Kosmetu koliko sledeće nedelje jer, kako kaže, želi da bude sa svojim narodiom na KiM.

““Ali činjenica da se glavnom pregovaraču u tehnickom dijalogu zabranjuje ulazak na prostor KiM, samo pokazuje da Priština nije spremna da učestvuje u dijalogu i da direktno krši i gazi sve sporazume i to uoči osmogodišnjice Briselskog sporazuma koja se navršava u ponedeljak““, kazao je Petković.

Dodao je da Beograd poziva na mir i stabilnost i naglasio da će nastaviti i dalje da rade i pomažu srpski narod na prostoru KiM.

Takođe, Petković kaže da će Beograd i dalje insistirati na dijalogu, jer je to jedini način i mogućnost da se postigne mir i obezbedi bolja budućnost za Srbe u južnoj pokrajini.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana