Petković i Šib o toku dijaloga Beograda i Prištine tanjug

Objavljeno: 12.04.2022. 15:40 Izmenjeno: 13.04.2022. 14:14

Petković i Šib razgovarali su i o izborima u Srbiji, pri čemu je Petković upozorio da su odlukom Prištine da zabrani sprovođenje izbora Srbije na terioriji pokrajine drastično ugrožena osnovna građanska, politička i demokratska prava Srba na Kosovu i Metohiji.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib razgovarali su o toku dijaloga Beograda i Prištine.

Petković je Šiba informisao o nastojanjima Beograda da u dijalogu sa Prištinom postigne kompromisno rešenje, što bi osiguralo dugoročan mir i stabilnost u regionu.

On je iskazao zabrinutost povodom nastojanja političkih aktera u Prištini da relativiziju postignute dogovore u dijalogu sa Beogradom i posebno se osvrnuo na najnovije napade Aljbina Kurtija na Briselski sporazum i Zajednicu srpskih opština, uz ocenu da je to jasna potvrda da u Prištini ne postoji ni minimum dobre volje da se preuzete obaveze ispune.

Petković je podsetio da politička garnitura u Prištini odbija da implementira i odredbe koje se odnose na pravosuđe, energetiku, poštovanje slobode kretanja i posete zvaničnika pokrajini…

„U oblasti rešavanje pitanja nestalih lica Priština ne dozvoljava pretragu devet lokacija na Kosovu i Metohiji na kojima se po saznanjima Beograda nalaze posmrtni ostatci Srba nestalih u ratu, dok je Beograd, bez oklevanja, postupio po svakom takvom zahtevu Prištine“ naveo je Petković.

S obzirom na činjenice da je sprovođenje Briselskog sporazuma, čiji je garant EU, preduslov stvaranja normalne društvene klime i uslova za suživot na Kosovu i Metohiji i da je Beograd ispunio sve do sada preuzete obaveze iz dijaloga u Briselu, Petković je kazao da će Beograd nastaviti da insistira na sprovođenju svega do sada dogovorenog, posebno na uspostavljanju Zajednice srpskih opština, sa čime se, primetio je, kasni punih devet godina.

Zaključio je da će Beograd u interesu očuvanja mira u regionu nastaviti da se zalaže da se sva otvorena pitanja rešavaju dijalogom i miroljubivim sredstvima, ali je poručio da se konstruktivnost i kredibilnost moraju zahtevati i od Prištine, jer je reč o procesu koji treba da počiva na međusobnom poverenju i spremnosti na saradnju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana