Pet godina posle Bin Ladena Tanjug

Objavljeno: 02.05.2016. 11:10 Izmenjeno: 02.05.2016. 11:10

Na današnji dan pre pet godina ubijen je Osama bin Laden, a teroristička mreža koju je organizovao, Al Kaida, iako oslabljena, i dalje živi i predstavlja pretnju.

 

Al Kaidu je vremenom zamenila nova džihadistička sila Islamska država, ali ona i dalje, prema oceni stručnjaka, predstavlja potencijalnu snagu i opasnu pretnju.

Prošlogodišnji napad na prostorije magazina Šarli ebdo u Parizu pokazao je da je Al Kaida i dalje u stanju da izvede napad takvog obima, navodi agencija AFP u analizi posvećenoj petogodišnjici ubistva Bin Ladena.

U Siriji i Jemenu ekstremisti Al Kaide su iskoristili haotičnu situaciju i preuzeli kontrolu nad ne tako malom teritorijom, pa su se čak predstavili i kao alternativa brutalnoj vladavini Islamske države.

Al Kaida je osnovana krajem 80-ih godina prošlog veka, a u vreme kada su američke specijalne snage ubile Bin Ladena u Pakistanu, 2. maja 2011. godine, ta teroristička organizacija je već bila prilično „načeta“ pošto su mnogi njeni borci i lideri bili ubijeni ili uhapšeni u američkom „ratu protiv terorizma“.

U redovima Al Kaide počelo je da raste nezadovoljstvo kada je Ajman el Zavahiri zauzeo Bin Ladenovo mesto. Istovremeno, irački ogranak Al Kaide se izdvojio i formirao Islamsku državu Iraka i Levanta (ISIL).

Nakon što je osvojila veće delove u Iraku i Siriji 2014. godine, ta grupa proglašava islamski kalifat u oblastima pod njihovom kontrolom i menja ime u jednostavno – Islamska država.

Od tada, Islamska država je praktično „pomračila“ bivše partnere pošto je na svoju stranu privukla na hiljade džihadista i preuzela odgovornost za napade u kojima su na stotine poginuli u Briselu, Parizu, Tunisu, Turskoj, Libanu, Jemenu, Saudijskoj Arabiji, kao i u ruskom avionu koji je oboren nad Egiptom.

Požurivši da proglasi kalifat i uspostavi svoju vlast, Islamska država je, međutim, postala lakša meta, anvodi AFP.

Francuski ekspert za islam i džihadističke grupe Žan-Pjer Filiju ističe da je Islamska država posebno efikasna u korišćenju savremenih tehnologija, u čemu prilično nadmašuje rivale.

„Propaganda Al Kaide je postala nevidljiva na društvenim mrežama zahvaljujući medijskoj ratnoj mašineriji koju je Islamska država uspešno razvila“, kazao je on.

Vilijam Mekants sa Instituta Brukings se slaže da je Al Kaida slabija od Islamske države, ali smatra da se oporavila, posebno u Siriji i Jemenu.

Ogranak Al Kaide u Jemenu je osvojio značajnu teritoriju na jugu i jugoistoku zemlje, dok se vlada bori protiv šiitskih pobunjenika.

SAD i dalje smatraju Al Kaidu ključnom pretnjom i protiv te grupe u Jemenu vode „rat dronovima“.

U napadima bespilotnih letelica ubijeni su mnogi istaknuti operativci, među kojima i drugi čovek Al Kaide u lancu komande, Nasir el Vuhajši, juna prošle godine.

Bivši obaveštajac Alan Rodijer je početkom aprila za francuski sajt Atlantiko naveo da „smrt oca Al Kaide ni na koji način ne znači i kraj za njegove potomke“.

„Ovaj džihad će potrajati decenijama“, smatra Rodijer.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana