Otvorena pitanja trgovine između Beograda i Prištine Tanjug

Objavljeno: 12.12.2017. 14:59 Izmenjeno: 13.12.2017. 09:54

U Privrednoj komori Srbije počeo razgovor sa predstavnicima 90 kompanija u okviru Četvrte runde Unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji. Predsednik komore Marko Čadez podsetio na važnost održavanja susreta privrednika, sa članovima Privredne komore Kosova kako bi se unapredila saradnja, uz podršku zvaničnika Vlade Srbije.

„Postigli smo rezultate u rešavanju različitih problema kada je u pitanju carina, rešavali smo probleme prometa robe, ali ima niz otvorenih pitanja i niz stvari koje vidimo na terenu svakog dana“, rekao je Čadež otvarajući skup. Privrednici su podsetili da je na relaciji Beograd-Priština suficit u trgovinskoj razmeni 420 miliona evra, a da 90 procenata izvoza na Kosovo pokrivaju srpske firme, ali i da je ostalo još dosta toga da se uradi, pre svega da se uproste carinske procedure i izmene različite regulative za izvoz robe na teritoriju Kosova. Tokom ovog meseca planirana su još tri skupa koja će okupiti sportske saveze, stručnjake iz oblasti ekonomije i zdravstva.

 

Čadež: Promet robe sa KiM 366 miliona evra za 9 meseci

Ukupan promet robe između centralne Srbije i Kosova i Metohije, samo u periodu januar-septembar ove godine, iznosio je više od 366 miliona evra, što je 13 odsto više nego u odnosu na isti period 2016, izjavio je danas predsednik Privredne Komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

„Isporuke su iznosile 342 miliona evra, a nabavke su iznosile 23 miliona evra. Tu možete uočiti jedan dosta veliki disbalans, ali i nabavke rastu, s obzirom da je baza mala“, izjavio je Čadež na četvrtom okruglom stolu u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji, u organizaciji Privredne komore Srbije.

Naglasio je da je izuzetno važno da radimo na tome da firme sa Kosova i kompanije iz centralne Srbije budu zadovoljne svojim odnosima, da trguju i da zajedno plasiraju na treće tržište, što je ono „što definiše celi privredni segment u pozitivnom svetlu“.

Podsetio je da su PKS i Privredna komora Kosova, pod okriljem Asocijacije evropskih privrednih komora, počele zvanične susrete još sredinom 2013. godine, koji su imali za cilj rešavanje pitanja interesa poslovne zajednice, valorizacije ekonomskih potencijala i interesa stanovništva.

„Bili smo uključeni u niz radnih grupa. Imali smo 17 zvaničnih susreta, a prošli smo bezbroj zajedničkih inicijativa, sajmova, B2B i sektorskih sastanaka, i aktivnosti koje su imale za cilj da na terenu rešimo problem privrednika i da razmenjujemo informacije“, izjavio je Čadež.

Kako je dodao, postoji razloga da budemo zadovoljni dosadašnjim rezultatima, iako postoji još dosta prostora za saradnju.

„Postignuta je razmena informacija kada je u pitanju kvalitet kompanija, usaglašeni fitosanitarni sertifikati, rešavali smo sporove i konkretne probleme privrednika vezano za slobodan promet robe“, istakao je Čadež.

Ipak, preostaje niz otvorenih pitanja, o čemu će, kako dodaje, privrednici danas imati priliku da razgovaraju, kao što je problem plasmana proizvoda i niz drugih pitanja koje vidimo na terenu svaki dan.

Skupu u PKS, organizovanom kako bi se razgovaralo o problemima prilikom prometa roba i usluga na Kosovu, pored privrednika i članova komore, prisustvuje i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

Prva runda dijaloga održana je 30. oktobra i na njoj je nešto više od 40 pravnika, profesora Univerziteta, dalo svoje viđenje rešenja kosovskog problema, dok je drugi skup okupio naučnike akreditovanih instituta društvenih i humanističkih nauka u Srbiji.

I na skupu u Novom Sadu, održanom sredinom novembra u organizaciji Matice srpske, mogla su se čuti mišljenja predstavnika stručne javnosti o aktuelnoj situaciji i mogućim koracima koji bi doveli do normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Učesnici su bili intelektualci, književnici, umetnici, predstavnici SPC, veliki broj sociologa, ekonomista i filozofa.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana