Otvorena “Knjiga na Trgu”, umesto Sajma knjiga Tanjug, Studio B

Objavljeno: 24.10.2020. 14:02 Izmenjeno: 25.10.2020. 19:29

Vikend manifestacija “Knjiga na trgu” počela je na Trgu Republike u Beogradu, pred značajnim odzivom čitalaca i trajaće do sutra uveče, kao jedan vid zamene za Beogradski sajam knjiga, na inicijativu Udruženja profesionalnih izdavača Srbije (UPIS), a na kome je svoja izdanja predstavilo skoro 20 izdavača.

Čitalačka publika je bila veoma radoznala, željna susreta i razgovara sa izdavačima, prodavcima omiljenih dela, da dožive jedan novi sajam knjiga u manjem formatu i stvorila se veoma brzo jedna pozitivna atmosfera sa prijatnom energijom među ljubiteljima pisanih dela.

Svoja izdanja na Sajmu “Knjiga na Trgu” predstavile su Geopoetika, CLIO, Arhipelag, Zavet, Factum izdavaštvo, Paidea, Makart, Zlatno runo, Logos, Štampar Makarije, Gradac, Gramatik, Odiseja, HERAedu, Karpos, Akademska knjiga.

Prvi čovek izdavačke kuće CLIO Zoran Hamović za Tanjug ističe da je teško definisati da li bilo kakva manifestacija ovog tipa može da zameni Sajam knjiga ili da li treba da ga zameni u ovim okolnostima, ali je sasvim jasno da su ovim putem otvoreni kanali komunikacije i beskrajne su mogućnosti za odnos s kupcima.

Kako uspeva književnost, izdavaštvo, da opstaje u ovim vremenima novog poretka, kada je kultura najugroženija, koncerata je sve manje, pozorišne predstave se igraju sa jedva pola kapaciteta sale, bioskopi takođe, festivali se održavaju onlajn, a knjiga ipak – o(p)staje, pitanje je koje mnogi postavljaju.

“Na ovaj način smo pokazali i dokazali ne samo žilavost izdavaštva, već i potrebu da ono što radimo donesemo onome kome je potrebno, a to su kupci, jer ne možemo se samo žaliti i kriviti drugu stranu da nemamo publiku u ovoj situaciji. Potrebno je da se prilagođavate uslovima u kojima se nalazite i da ih onda nadrastate, mora puno da se radi, jeste teško, iscrpljujuće, ali kreativnost uvek pronađe svoj put”, rekao je Hamović.

CLIO je specifično izdavaštvo koje ima luksuzne knjige iz oblasti teorije umetnosti, pre svega veoma iscrpne studije filmskih autora i drugih oblasti, a nedavno su promovisali roman “Total Balkan” češke spisateljice Blanke Čehove, koja je nekoliko dana bila gost Beograda i Novog Sada.

Osim tog romanesknog dela o njenom boravku na Kosovu kao vid možda autobiografske priče, šta je još zanimljivo u aktuelnim naslovima ovog izdavača?

“Čitalačka publika kod nas na Trgu ima priliku da se susretne sa onim naslovima koji se ne nalaze u poznatim lancima knjižara, jer takvi lanci imaju jednu vrstu algoritamske logike, gde čovek više ne odlučuje, već samo brojevi, dakle jedino tržište, ali kada se banalizuje ta vrsta tržišne komunikacije i proglasite da je ona najvažnija na svetu, onda dobijate i takav rezultat”, objasnio je Hamović.

Osim spomenutog dela autorke Čehove, vlasnik i glavni urednik CLIO preporučuje iz svoje kuće roman “Ožiljak” Sare Mese, veoma važno delo posebno za mlađe generacije, gde se opisuje ambijent odsustva ljubavi, ili nemoći da se ljubav iskaže, što je autorka izvrsno učinila, i predstavila mikro situacije u kojima se vidi makro problem.

“Drugi roman “Tri sata ujutru“ italijanskog pisca Đanrika Karofilja, ilustruje odnos oca i sina koji se zapravo ne poznaju, dešava se u roku od 48 sati, kada se njima menja život”, zaključuje Hamović, a kako liči sadržaj na neki film, izdavač otkriva da je romanopisac zapravo poznat i kao televizijski scenarista.

Vladislav Bajac, književnik i vlasnik i urednik Geopoetike, nedavno ima sa svojom kućom i prvu knjižaru, gde ističe za Tanjug da su oni uveliko krenuli u sopstveni sajam knjiga, s velikim popustima, i naglasio je da su oni u ovo doba korone zapravo i prvi od izdavača krenuli u sajam .

Bajac je izdvojio delo “Nebulozni poslovi” Dejvida Grejbera, izvrsnog antropologa, veoma pitko i poučno populističko delo, na žalost autor je nedavno preminuo, a Geopoetika je imala plan da ga ugosti u Beogradu.

“Naravno, uvek nam idu dobro knjige pisaca Murakamija, Orhana Pamuka, Pola Ostera, Erlenda Luda, Justejna Gordera, svakako i Džulijana Barnsa, ali mi hoćemo da predstavimo i sve one manje vidljive knjige, jer kod nas u knjižari držimo knjige drugih izdavača za koje smo napisali da bismo ih i mi rado objavili”, rekao je Bajac.

Izdavačka kuća Odiseja je na Trgu ekskluzivno predstavila nekoliko naslova: roman „Plavetnilo“ Maje Lunde, autorke bestselera „Istorija pčela“, roman za decu „Skači, Barte!“ čuvene italijanske autorke Suzane Tamaro i ilustrovani vodič o klimatskim promenama za decu i odrasle: „Čudno vreme – zašto se klima menja“.

Arhipelag naravno na svom štandu prikazuje romane domaćih pisaca, i spomenutog Bajca – “Knjiga o bambusu”, mnoga izdanja Jelene Lengold, Vide Ognjenović, Mihajla Pantića i mnoge druge u bogatoj kolekciji.

Knjiga na Trgu je manifestacija koja je namenjena izlaganju izdanja nove i prethodne produkcije određenog broja vrhunskih izdavača koji nemaju svoje knjižare. Radno vreme festivala Knjiga na Trgu na prostoru od skoro trista kvadratnih metara je od 10 do 22 časa oba dana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana