Otvorena izložba i puštene markice u čast Jurija Gagarina Tanjug

Objavljeno: 12.04.2021. 15:59 Izmenjeno: 13.04.2021. 20:03

Povodom jubileja prvog leta Jurija Gagarina u svemir ,u PTT Muzeju u Beogradu, otvorena je izložba „Srpska i ruska filatelija o kosmosu“ i promovisana nova serija poštanskih marki “60 godina prvog leta čoveka u kosmos”

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Izložbu čine fotografije ruskih kosmonauta Jurija Gagarina, Germana Titova kao i prve žene kosmonauta Valentine Terješkove, a Pošta Srbije zajedno sa korporacijom Roskosmos pustila je u opticaj luksuzno izdanje poštanskih marki sa likovima najznačajnijih ruskih kosmonauta.

Direktor Pošte Srbije Zoran Ðorđević zahvalio je ambasadoru Rusije Aleksandru Bocan-Harčenku na podršci u realizaciji tog projekta kao i Vladi Srbije, ali i zaposlenima koji su, kako kaže, za krako vreme dizajnirali poštanske marke i na prigodan način oslikali veličnu događaja od pre 60 godina.

„Za ovaj veliki istorijski događaj mala Srbija napravila je poštansku markicu koju su među privima dobili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Rusije Vladimir Putin“, rekao je Ðorđević.

Ambasador Bocan-Haračenko istakao je da je današnji događaj još jedna potvrda međusobnog poštovanja Rusije i Srbije.

„Markica slikovito podseća na taj veličanstveni događaj koji se desio samo 15 godina nakon Drugog svetskog rata. Nakon svih razaranja desio se takav iskorak koji je doneo jednu novu epohu u svakom smislu za razvoj ljudske civilizacije“, naveo je ambasador.

Izložba će trajati do prvog juna, a nastala je u saradnji sa Vladom Srbije, koroporacijom Roskosmos i a uz podršku ambasade Rusije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana