Otvoren Pastoralni centar papa Ivan Dobri u Beogradu tanjug

Objavljeno: 10.09.2022. 17:06 Izmenjeno: 10.09.2022. 17:06

Ministarka je ocenila da je takvo bogatstvo i jedinstvo različitosti i multietičnosti raritetno blago koje svi zajedno moramo ljubomorno da negujemo.

foto tanjug

 

Novouređeni Pastoralni centar papa Ivan Dobri u kompleksu katedralne crkve Uznesenja Blažene Ðevice Marije otvoren je na beogradskom Neimaru u prisustvi potpredsednice Vlade Srbije i ministarke kulture i informisanja Maje Gojković.

Otvaranju Pastoralnog centra prethodila je misa i Euharistijsko slavlje, koje je predvodio kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup, kao i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar i zrenjaninski biskup Ladislav Nemet.

Gojković je istakla da današnja svečanost nedvosmisleno pokazuje koliku pažnju država Srbija poklanja zbližavanju, saradnji i poštovanju različitosti.

„Beogradska katedrala jedan je od simbola multikulturalnosti naše zemlje i njene prestonice, po kojoj smo oduvek bili prepoznati u svetu. Zahvaljujući razumevanju predsednika Vučića, Vlada Republike Srbije izdvojila je sredstva za njeno uređenje kojim će se, verujem, dodatno ojačati duhovni život na ovom mestu i dati nova dimenzija već dobrim odnosima Beogradske nadbiskupije i naše države“, naglasila je ministarka kulture.

Gojković je podsetila da je očuvanje bogatog kulturnog nasleđa koje imamo, jedan od prioriteta kulturne politike Vlade Republike Srbije i Ministarstva kulture i informisanja uzimajući u obzir da najveći deo naše baštine čini upravo sakralno nasleđe.

„I kao što čuvamo Hram Svetog Save, koji se nalazi nedaleko odavde, i kao što vodimo brigu o Bajrakli dzamiji koja se takođe nalazi u užem gradskom jezgru, naša je obaveza da sa istim intenzitetom vodimo računa i o hramovima u koje dolaze naši sugrađani katoličke veroispovesti“, napomenula je ministarka kulture i dodala da je Beograd bio i ostao mesto susreta različitih civilizacija, kultura i konfesija.

„Upravo je kultura ta koja nas spaja i koja govori univerzalnim jezikom, o čemu svedoče i divan mozaik koji je izradio gospodin Marko Rupnik sa svojim timom i delo vajara Dragana Radenovića. Ta dva umetnička dela, i ova katedrala, i sve druge crkve i hramovi širom naše zemlje deo su zajedničke kulture koju moramo da čuvamo i u koju moramo da ulažemo“, rekla je Gojković.

Kako je kazala „obnova ovog mesta još jedan je dokaz da se i predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Republike Srbije vode principom jednakih prava za sve, kao i da svi zajedno sa velikom posvećenošću brinemo o našem zajedničkom kulturnom nasleđu“.

Na ceremoniji je molitvom blagosiljan novi mozaik Preobraženja Gospodnjega koji je postavljen na zvonik katedrale, kao i novi vitraži na zvoniku koji su delo Rupnika, i skulptura u dvorištu katedrale izlivena u bronzi, koja je delo skulptora Radenovića.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Utorak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana