Otvoren klub koji će pomoći nezaposlenima u traženju posla

Objavljeno: 01.07.2016. 13:40 Izmenjeno: 01.07.2016. 13:40

Klub za traženje posla, čije se opremanje i rad finansiraju iz sredstava EU kroz projekat „EU pomoć teže zapošljivim grupama” otvoren je u prostorijama Centra za socijalno preduzetništvo na Trgu Nikole Pašića 8.

Klub su  otvorili Dragomir Petronijević, član Gradskog veća i predsednik Saveta za zapošljavanje grada, gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević i zamenik direktora beogradske filijale NSZ Siniša Knežević. Klub se nalazi u prostorijama Centra za socijalno preduzetništvo na Trgu Nikole Pašića 8, a prva grupa polaznika obuke za aktivno traženje posla već je mogla da se uveri u sve njegove pogodnosti.

Prema rečima Petronijevića, na ovom mestu nezaposleni mogu da dobiju svu neophodnu pomoć i obuku, ali i da iznesu svoje probleme.

– Želja nam je da na ovom mestu postoji interakcija između ljudi koji traže posao i poslodavaca, u neposrednom i direktnom kontaktu, i to na jednom mestu. To je primena dobrih primera iz sveta. Planiramo da ovaj klub bude centralni, ali da se slični otvaraju i na teritorijama gradskih opština. Tržište rada je živa stvar i zato grad nastoji da permanentno redefiniše sve mere u aktivnoj podršci zapošljavanju – istakao je Petronijević.

On je najavio da grad namerava da u čitav proces uključi i sve veće investitore koji traže radnu snagu u Beogradu, te da će oni biti direktno umreženi sa Nacionalnom službom za zapošljavanje.

– Grad sa svim nadležnim službama radi timski i sistemski se bori za nova radna mesta – poručio je Petronijević.

Nataša Stanisavljević je precizirala da je otvaranje kluba velika stvar kako za grad tako i za sve korisnike.

– Centar za socijalno preduzetništvo u poslednjih godinu dana primenjuje aktivne mere kako bi pomogao najranjivijim grupama građana. One naročito imaju podršku i pomoć u traženju posla. Osim ovog, centralnog kluba, usluge ovakvog tipa biće dostupne u još četiri gradske opštine – navela je Nataša Stanisavljević.

Polaznici će na ovom mestu dobiti obuku kako najlakše doći do posla, kako se piše si-vi i koja radna mesta su aktuelna, ali će moći i da razmene iskustva, dodala je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu.

Nacionalna služba za zapošljavanje pruža značajnu podršku nezaposlenima putem mera i programa kao što su klubovi za traženje posla, centri za informisanje i profesionalno savetovanje i samouslužne radne stanice. Klubovi za traženje posla pomažu nezaposlenima da usvoje veštine i znanja potrebne za aktivno traženje posla, odrede svoje profesionalne ciljeve i povećaju motivaciju. Nezaposleni dobijaju informacije o slobodnim radnim mestima, razmenjuju iskustva i uče kako da konkurišu za posao i predstave se poslodavcu. Centri za informisanje i profesionalno savetovanje (CIPS) pružaju podršku u donošenju odluke o izboru zanimanja i usluge karijernog vođenja. Pored širenja mreže, cilj je da CIPS u Srbiji bude u mogućnosti da ponudi usluge po ugledu na zemlje koje već imaju dobro razrađene koncepte. Samouslužne radne stanice su informativni punktovi na kojima nezaposleni mogu da pretražuju objavljena slobodna radna mesta, kroz bazu podataka NSZ ili druge izvore.

Uz pomoć projekta „EU pomoć teže zapošljivim grupama” opremljeno je i počeće sa radom 60 novih klubova za traženje posla, 20 novih centara za informisanje i profesionalno savetovanje i 80 samouslužnih radnih stanica u našoj zemlji.

Savet za zapošljavanje Grada Beograda dao je veliku podršku ovom projektu i aktivno se uključio u njegovu realizaciju.

One Response to “Otvoren klub koji će pomoći nezaposlenima u traženju posla”

  1. Миладин Димитријевић каже:

    У шуми разних понуда многи послодавци траже енглески а да то није потребно,То раде и министарства. Уколико је неком послодавцу потребан рецимо машински инжењер са познавањем неког страног језика држава би морала да штити свој језик на својој територији и да се такви огласи могу поставити само уз одређене дозволе.Такви послодавци могу запослити машинског инжењера и преводиоца и тиме решити свој проблем.Сам начин конкурисања је катастрофалан. Треба се вратити националној служби за запошљавање бодовима и да се онемогући запослење мимо горе поменуте службе.Нормално морају се успоставити критеријуми.Не заобилазити критеријуме: која школа који универзитет која катедра , успех, радно искуство итд.Да ли треба нагласити да је незамисливо да доктори наука и магистри чекају или чак траже посао док у неким државним службама раде на кључним позицијама особе са минималном школском спремом.Где је заштита особа са академским звањем, зар држава не вапи за високообразованим.Да вас подсетим, не постоје млади и стари него стручњаци и они који то нису. Сходно са тим одлазе сручњаци а они који остају раде на нискообразовним пословима ако се нису „снашли“ помоћу партије, рођака или познаника.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana