Otvoren Državni data centar Studio B

Objavljeno: 12.12.2017. 19:03 Izmenjeno: 13.12.2017. 14:01

Prvi Državni data centar otvoren je u Beogradu, a u njemu će biti smeštena ključna informaciono-komunikaciona infrastruktura države, značajna za efikasno funkcionisanje sistema elektronske uprave i IT sistema državne uprave. To će, kako je istakla predsednica vlade Ana Brnabić, omogućiti milionske uštede za budžet. Premijerka je, takođe, rekla da građani od danas mogu onlajn da plaćaju usluge koje pruža država.

„Ovo će omogućiti milionske uštede u budućnosti, za sve poreske obveznike, građane Srbije, zato što praktično nećemo više imati državu gde će svako pojedinačno ministarstvo, svaka agencija, uprava, imati sopstvene “data centre“ u nebezbednim uslovima, nego ćemo sve moći da radimo, plaćamo i vodimo centralizovano“, naglasila je predsednica vlade nakon otvaranja centra.

Podvlači da će te uštede omogućiti vladi da ulaže u druge stvari koje su važnije za građane, a da je sve to moguće, zbog timskog rada.

Takođe, pored otvaranja „državnog data centra“, Brnabić je rekla da je jako ponosna na sve šta je urađeno za pet meseci, što joj, kako ocenjuje, daje razlog za optimizam, da će Srbija mnogo brže nego što je mislila uspeti da nadoknadi propušteno i da će zaista za par godina postati lideri u regionu, što se tiče elektronske uprave.

Pored centralizovane Kancelarije za IT i eUpravu, koja je počela da radi u punom kapacitetu, kaže Brnabić, Narodna skupština je usvojila Zakon o elektronskom poslovanju, koji je od ogromnog značaja za eUpravu, a završen je Zakon o elektronskom poslovanju, te da očekuje da će taj predlog zakona za nekoliko dana biti na vladi.

Uz to, kako kaže, Ministarstvo pravde završilo je Predlog zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koji je ušao u javnu raspravu 1. decembra, trajaće do 15. januara i ta tri zakona su, podvlači, ključna za eUpravu.

„Takođe, hvala NBS za veliku podršku u projektu za elektronsko plaćanje, to je jedna od stvari koju sam identifikovala u svom ekspozeu, kao jednu od najvažnijih koju moramo da završimo, zato što u toj stvari previše kasnimo, država je bila jedina u kojoj građani nisu mogli da plaćaju platnom karticom usluge koje država pruža“, rekla je Brnabić.

Premijerka navodi da joj je drago što je sada „završen krug“ i što građani mogu da plaćaju platnim karticama usluge koje pruža država, a da joj je posebno drago što je u okviru toga obuhvaćena i domaća platna kartica „dina“ i pozvala je sve građane da u što većem broju tu mogućnost iskoriste.

„To će takođe omogućiti i onim građanima koji se ne osećaju dovoljno bezbedno i dovoljno sigurno da koriste usluge elektronske uprave, da manje čekaju u redovima, zato što će svi ostali građani moći da plate od kuće. Do kraja godine, mislim, imaćemo i uslugu „eBanking“, a isto tako, elektronskog novca, tako da, imaćemo veći broj alternativa. Neki će ići na šalter, ali redovi će biti manji i ljudi koji pružaju tu uslugu, biće manje opterećeni“, istakla je premijerka.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović objasnio je da je „državni data centar“, po tehničkim i bezbednosnim standardima izgrađen tako da je najkvalitetniji data cetar u Srbiji, kao i da ispunjava „tir 3+“ zahteve standarda za „data centre“.

„Tu će biti smeštena ključna informaciono- komunikaciona infrastruktura, značajna za efikasno funkcionisanje sistema eUprave i IT sistema državne uprave. U ovom trenutku, tu se nalazi oprema infrastukture za izdavanje vremenskog žiga, a do kraja godine, biće instalirana oprema za centralni sistem elektronskih matičnih knjiga i oprema za „sajber bezbednost“ državnih organa“, rekao je Jovanović.

To će se učiniti, kako navodi, da bi se u narednoj godini postepeno smeštale opreme svih državnih organa i da bi Kancelarija počela sa pružanjem usluga „državnog klauda“.

Novi “data centar“ predstavlja kao primer veoma visoke pouzdanosti i redudantnosti, jer je njegovo napajanje realizovano sa tri različita naponska privoda, koji garantuju visoku redundansu u napajanju električnom energijom, dok, četiri dizel agregata obezbeđuju, čak i u slučaju da sva tri naponska privoda nekako otkažu, autonomiju rada centra od čak 48 sati.

„Uz to, usluge koje se pružaju su sertifikovane u skladu sa bezbednosnim standardima ISO 27001, kao i standardima kvaliteta ISO 9001 i kvalitetom pružanja usluga ISO 20000“, naveo je Jovanović.

Brnabić: Više od tri miliona Srba nema validnu adresu

Više od tri miliona građana u Srbiji nemaju validnu adresu, žive u ulicama koje su bez broja, pa se radi se na registru adresnih podataka, a Loznica je uzeta kao pilot opština, izjavila je danas predsednica vlade Ana Brnabić.

Iz tekuće budžetske rezerve, objašnjava premijerka, Loznici je dato pet miliona dinara da završi štampanje svih tabli ulica i brojeva kuća.

„Oni su usvojili 677 imena ulica koja su nedostajala, to ćemo i dalje finansirati i to, naravno, takođe zahteva timski rad“, rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, završava se druga faza projekta „eBeba“, koji će omogućiti da se konačno u porodilištima mladi roditelji prijave i za roditeljski dodatak, bez dodatnog obilaženja šaltera i davanja podataka, a kako kaže, nada se da će to biti završeno do 31. decembra i da će se promovisati već u januaru.

„Imamo i nastavak rada na ukidanju pečata i na elektronskom potpisu i arhiviranju, ali to se sada radi strateški i pametno, timski, a takav način i timski rad Telekoma, Ministarstva, agencija, omogućila je centralizovana Kancelarija za IT i eUpravu. Posle samo pet meseci imamo stvarno ozbiljne rezulate“, naglasila je Brnabićeva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana