Otvoren Drugi međunarodni Festival potpomognute oplodnje Tanjug

Objavljeno: 12.10.2019. 13:52 Izmenjeno: 13.10.2019. 15:17

Festival je ugostio preko 50 eminentrnih stručnjaka iz Srbije i Evrope, koji će tokom ovog vikenda održati predavanja, ali i besplatne konsultacije za čak 300 parova kojima je potrebna pomoć da bi postali roditelji.

FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ bg

Pre 25 godina na današnji dan počela sam svoju ličnu borbu za bebu, ali i borbu sa drugim parovima i Drugi međunarodni Festival potpomognute oplodnje, koji je otvoren danas u Beogradu, jedan je od rezultata ove borbe i pokazuje koliko je neplodnost veliki problem, rekla je Sandra Jovanović, predsednica Udruženja „Šansa za roditeljstvo“ na otvaranju festivala.

„Ja sam nekada davno sedela i čekala preglede i mislila sam da se jedina koja ima taj problem na svetu“, dodala je Jovanović i rekla da osećaj kad vidite da ima još ljiudi koji se bore sa istim probnlemom daje snagu da se nastavi sa borbom.

Tokom dva dana trajanja Festivala, biće održano ukupno 10 panel diskusija na različite teme: surogat materinstvo, muška neplodnost, donacija reproduktivnih ćelija i embriona, kako započeti lečenje, kome se obratiti. Na samom festialu prikazan je dokumentarni film o neplodnosti „Putovanje do bebe“ .

Svi prisutni na oba dana Festivala imaće priliku da u laboratoriji uživo vide kako izgleda stvaranje jednog novog života, ali i da uz pomoć psihologa učestvuju u pravljenju novog „Zida nada“ na kom se ostavljaju poruke podrške, razumevanja i saosećanja posvećenim svima koji vode borbu da se ostvare u ulozi roditelja.

Klinički embriolog Lela Šurla na festivalu prisutnima je objasnjavala uz pomoć mikroskopa i drugih sredstava, na koji način nastaje nov život.

„Ovde smo danas da našim pacijentima, a svim prisutnima pokažemo kako laboratorija izgleda i da objasnimo šta radimo i čime se sve služimo“, rekla je Šurla.

U čast prvog embriologa, Milije Veljkovića, koji je prvi počeo da se bavi VTO, na štandu Laboratorije uživo nalazi se i njegov mikroskop, koji, Šurla dodaje, podseća na „pionirske dane VTO“.

Svaki šesti par u svetu bori se s problemom neplodnosti.

Problem s plodnošću pođednako je prisutan kod muškaraca i žena, a o ovom problemu i dalje se nedovoljno govori i zna ,samo su neke od poruka sa današnjeg otvaranja Drugog međunarodnog Festivala potpomognute oplodnje „Mislite o tome“, u organizaciji Udruženja Šansa za roditeljstvo, koji je posetilo više od hiljadu sugrađana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana