„Otkriveni svet ilustracije Ljubice Cuce Sokić” u Narodnoj biblioteci Beoinfo

Objavljeno: 01.10.2019. 09:45 Izmenjeno: 01.10.2019. 09:45

U okviru manifestacije „Dani evropske baštine”, Narodna biblioteka Srbije (Skerlićeva 1) predstavlja izložbu pod nazivom „Otkriveni svet ilustracije Ljubice Cuce Sokić”. Izložba osvetljava manje poznat segment stvaralaštva velike srpske slikarke posvećen ilustrovanju za decu, u periodu 1935–1983. 

„Brojna prozna dela, kao i najpoznatije časopise za decu druge polovine dvadesetog veka (Pioniri, Poletarc i Zmaj), nadgradila je i obogatila sopstvenom poetskom vizijom stvarnosti, unoseći u svaku od njih osobeni stilski pečat i provlačeći na suptilan način apstraktne oblike i forme prisutne u njenom slikarstvu šezdesetih godina prošlog veka”, navodi se u objašnjenju izložbe.

Postavka uključuje izbor originalnih objavljenih ilustracija za knjige i časopise, skice, crteže, kao i nepublikovane ilustracije koje do sada  nisu bile  poznate široj javnosti.  Prateći deo izložbe čine knjige, predmeti iz ateljea slikarke, deo Legata Ljubice Cuce Sokić koji se čuvaju u Narodnoj biblioteci Srbije, a poklon su porodice Gatalović. Autorka izložbe je Gorana Stevanović, istoričarka umetnosti.

Otvaranje je danas u 19 časova u centralnom holu Narodne biblioteke Srbije. Na otvaranju će govoriti dr Miomir Gatalović, unuk Ljubice Cuce Sokić, prof. dr Dijana Metlić i autorka. Otvoreno je za posetioce radnim danom, od 9 časova do 17 časova i subotom od 8 do 15 časova, a stručno vođenje kroz izložbu „Otkriveni svet ilustracije Ljubice Cuce Sokić” je u petak, 4. oktobra, u 13 časova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana