Osposobljavanje izvođača obuke u veranju i za gorsku službu spasavanja tanjug

Objavljeno: 09.09.2022. 18:09 Izmenjeno: 09.09.2022. 18:10

Uspešnom realizacijom ovog kursa, Vojska Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova dobili su sertifikovane i osposobljene izvođače obuke za izvršavanje složenih i visokorizičnih zadataka u službi traganja i spasavanja.

foto mod / tanjug

 

U organizaciji 63. padobranske brigade prethodna dva meseca realizovan je kurs veranja i gorske službe spasavanja u letnjim uslovima, koji su pohađali pripadnici Vojske Srbije i Sektora za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije.

Ova obuka je realizovana radi praktičnog i metodskog osposobljavanja polaznika za samostalno izvođenje obuke u veranju i realizaciju zadataka traganja i spasavanja na planinskom i teško prohodnom zemljištu.

Pored teorijske nastave, u skladu sa programom polaznici su prošli različite sadržaje praktične obuke, od savladavanja tehnika i taktika kretanja po teško prohodnom terenu, veranja na planini, spasavanja i evakuacije ugroženih i povređenih, do organizacije bezbednog života i rada u otežanim uslovima. Na obuci je korišćena savremena veračka, planinarska i oprema za spasavanje kojom su opremljene specijalne jedinice Vojske Srbije, a angažovani su i helikopteri Ratnog vazduhoplovstva i PVO.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana