Orban: Nema pomoći izbeglicama dok ruše svoju zemlju Tanjug

Objavljeno: 14.01.2018. 18:00 Izmenjeno: 14.01.2018. 19:50

Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je da Evropska unija treba da pomaže izbeglicama ali da „nekom ne možete pomoći dok uništava svoju sopstvenu zemlju“.

Viktor Orban je rekao, u intervjuu za konzervativni nemački list Velt, da je saglasan sa papom Franjom da EU treba da pomogne izbeglicama „iz hrišćanske, bratske ljubavi“, ali da je pitanje na koji način to treba uraditi.

Mađarski premijer je naglasio da njegova zemlja ima mnogo senzibilniji pristup prema migraciji od Nemačke, jer se nalazi u opasnoj zoni, prenela je mađarska agencija MTI.

Mađarska ne dozvoljava da joj iz Brisela bude diktirano kome treba da pruži utočište, rekao je Orban dodavši da je to isključivo na Mađarskoj da odluči.

„Ako se taj fundamentalni princip poštuje mi smo spremni da učestvujemo u izbegličkoj šemi“, rekao je Orban.

Prema Orbanu, šengenski režim je najveće dostignuće EU, posebno za njih, Mađare, koji dolaze iz diktatorskog režima i zbog toga izuzetno, kako je naveo, „cene slobodu“.

Upitan o svom odnosu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, Orban je rekao da je „satanizacija ruskog predsednika glup pristup“.

Svako bi trebalo da prizna da je Putin doveo svoju naciju još jednom na poziciju jakog igrača u svetskoj politici, zaključio je Orban, prenela je MTI.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana