Trilaterala: Bez Srbije i Mađarske Evropa bi imala stotine hiljada migranata više tanjug

Objavljeno: 07.07.2023. 13:13 Izmenjeno: 18.07.2023. 09:42

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da bi Evropa imala stotine hiljada migranata više da nije Srbije i Mađarske koje sprečavaju ilegalnu migraciju. On je na zajedničkoj konferenciji, nakon trilateralnog sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i austrijskim premijerom Karlom Nehamerom, rekao da te dve zemlje štite Evropu na spoljašnjim granicama i da je od […]

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da bi Evropa imala stotine hiljada migranata više da nije Srbije i Mađarske koje sprečavaju ilegalnu migraciju. On je na zajedničkoj konferenciji, nakon trilateralnog sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i austrijskim premijerom Karlom Nehamerom, rekao da te dve zemlje štite Evropu na spoljašnjim granicama i da je od 330.000 migranata na granicama Mađarske čak 270.000 zaustavljeno na srpsko-mađarskoj granici. „Hvala predsedniku Vučiću za saradnju i to što čini za Evropu. Bez Srbije i Mađarske Austrija, Nemačka, Holandija imale bi stotine hiljade migranata više nego sada. Mađarska je u izuzetnoj poziciji i u bliskom susedstvu sa Ukrajinom, gde je rat, i u njoj je migrantska ruta najfrekventnija. Štitimo celu Evropu na spoljašnjim granicama. Kada naše obaveze ne bi ispunjavali bilo bi problema“, rekao je on. Prema njegovim rečima, niko ne može da stupi na teritoriju Mađarske bez postupka azila. „Ako je pozitivan mogu da dođu, to bi trebalo druge države da čine, ali ne rade. U Briselu je doneta odluka o kvotama, ali one znače pomoć za Italiju, ali problem za Austriju“, rekao je Orban. Dodao je da ta zemlja neće zameniti efikasan sistem koji ima za neefikasan sistem Brisela. „Naći ćemo politička i pravna rešenja da to sprečimo. Kako će se vršiti interpretacija odlučićemo, ali mi se ne branimo samo od migranata, već i od Brisela“, rekao je Orban.

Austrijski kancelar Karl Nehamer izjavio je  u Beču, nakon trilateralnog samita Srbije, Austrije i Mađarske, da su tri zemlje uspele da smanje ilegalne migracije i zahvalio Srbiji na izmeni viznog režima za državljane Indije i Tunisa, zbog čega se broj ileganih migranata u Austriji značajno smanjio. Nehamer je, na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, rekao da su danas pre svega razgovarali o daljoj borbi protiv ilegalnih migracija i krijumčarenja ljudi, kao i borbi protiv organizovanog kriminala. On je kazao da se pokazalo da sistem EU za borbu protiv ilegalnih migracija nije najbolje funkcionisao i da su zato tri zemlje uspostavile međusobu saradnju. „Naše tri zemlje su teško bile pogođene ilegalnom migracijom i u međuvremenu smo uspeli da postignemo da se sada malo drugačije razmišlja i da se donesu nove mere i postupci protiv organizovanog kriminala i ilegalne migracije“, naveo je Nehamer. On je istakao da su tri zemlje uspele da zakoče trend ilegalne migracije koji je postojao. „Uspeli smo prošle godine da uhapsimo 700 krijumčara ljudi koji su napravili biznis na nevolji tih ljudi, a Mađarska je uspela u saradnji sa Austrijom da uhapsi 100 krijumčara. Imamo dobru odličnu saradnju i sa srpskim službenicima. Imamo sada i potvrdu toga, dobre rezultate“, rekao je on. Nehamer je kazao da je danas postignut sporazum u čijem fokusu je policijska saradnja i poručio da treba da se krene u borbu protiv struktura krijumčara ljudi. „Organizovani kriminal zarađuje dosta novca i imaju svoj poslovni model. Možemo da se izborimo samo ako sarađujemo na međuanrodnom nivou“, poručio je on. Nalgasio je da tri zemlje smeju da prekinemo ovu saradnu već da je dalje razvijaju. „Prvi put smo na evropskom nivou imali sredstva od EU za zastsitu granica u Bugarskoj i Rumuniji. Ovo sada sve pokazuje rezultate. Cilj je da smanjimo broj smrtnih slučajeva migranata u Sredozemlju, kao i da smanjimo pritisak i sa područija ZB. Austrija će nastavi aktivnosti i unutra EU, ali i u saradnji sa državama ZB, naročito Srbijom“, poručio je Nehamer.

Vučić: Važno sto Austrija, Mađarska i Srbija potpisuju trilateralni memorandum, ali iskoritsio sam priliku da govorimo i o drugim važnim temama.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je u Beču, gde je uccestvovao na trojnom samitu Austrije, Mađarske i Srbije posvećenom migracijama, izneo stavove Beograda povodom situaciju na Kosovu i Metohiji, ali da zbog različitog odnosa domaćina i gostiju prema tom pitanju nije na tu temu govorio više. Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara u Beču, da li je tokom samita razgvoarao o situaciji na KiM i naglasio da je rekao šta misli i čemu se nada po tom pitanju. „Govorio sam o tome i rekao šta su stavovi Republike Srbije i zbog drugačijeg odnosa prema pravnoj prirodi odnosa između Beograda i Prištine, ne želim dalje ovde da govorim, ne želim domaćine i druge goste da dovodim u bilo kakvu neprijatnu pozicjiu“, rekao je predsednik. Vučić boravi u jednodnevnoj poseti Beču na trilateralnom Samitu Srbije, Austrije i Mađarske gde je razgovrao sa saveznim kancelarom Republike Austrije Karlom Nehamerom i predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom.

Predsednih Srbije Aleksandar Vučić izjavio je  da je važno što su tri zemlje danas potpisale trilateralni Memorandum o daljoj saradnji kako bi se ilegalne migracije držale pod kontrolom. On je u obraćanju javnosti nakon Trilateralnoig sastanka Srbije sa premijerima Mađarske i Austrije, kazao da je zadovoljan da je ono o čemu se razgovaralo u prethodnim suretima sprovedeno u delo u delo i što je Austija u prvoj trećini godine smanji za 18 odsto broj tražilaca azila nego što je imala prethodne godine, izjavio je Vučić. Kako je dodao to je rezultat i austrijske vlade i vlade Viktora Orbana. „Mi smo spremni da nastavimo sa radimo dalje, posebno prema granici sa Severnom Makedonijom. Verujem sa ćemo ovo pitanje uspeti sa držimo pod kontrolom jer je u najboljenm interesu naših zemalaj i cele Evrope“, kazao je Vučić. On je naglasio da veruje da će se u godinama pred nama zajednički naći način da se promene trendovi i sačuva evropski napredak.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 22°C

Delimično oblačno

Nedelja
Malo i umereno oblačno

Max: 26°C
Min: 17°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana