Oko 70 % mladih iz dualnog obrazovanja se zaposli u struci Tanjug

Objavljeno: 17.01.2022. 14:54 Izmenjeno: 17.01.2022. 14:54

„Važno nam je da ih podržimo i da studente informišemo da je studiranje kroz rad nešto što je novina i da budu spremniji za tržište rada“

foto Tanjug

 

Čak 70 odsto mladih iz dualnog obrazovanja se nakon formalnog obrazovanja zaposli u struci, kaže pomoćnica ministra prosvete za dualno obrazovanje i vaspitanje Gabrijela Grujić pozivajući se na rezultate istraživanja Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), i naglašava da je za školsku 2022/2023. gotovo 400 poslodavaca je već ponudilo oko 3.400 radnih mesta za učenike u svojim kompanijama.

Ona je za Tanjug rekla da oblast srednje-stručnog obrazovanja u Srbiji obuhvata već više od 10.000 učenika u preko 150 škola i 900 kompanija, dok je u visokom obrazovanju akreditovano 26 studijskih programa na šest akademija i tri fakulteta.

Prema njenim rečima, mladi sada po prvi put mogu da veći deo vremena provode u kompanijama, u skladu sa Zakonom o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju, a na pitanje koliko su učenici i studenti upućeni u proces dualnog obrazovanja i kakva je njihova zainteresovanost, Grujić odgovara da se vrlo aktivno radi na promociji i da veliku podršku dobijaju od SKONUS-a.

„Obilazimo celu Srbiju, opštine u Beogradu, kako bismo u dijalogu sa mladima došli do benefita koje dualno obrazovanje nudi. Pored toga što nudi siguran posao i karijeru u svojoj zemlji, nudi im i mogućnost da uče u najsavremenijim programima i sagledaju tehnološki razvoj“, rekla je Grujić.

Kao jedan od primera u praksi navela je kompaniju „Inmold“ iz Požege, koja je, kaže, obeležila 10 godina učešća u dualnom obrazovanju.

„Ako govorim o 500 zaposlenih u toj kompaniji, a imamo podatak da je 45 odsto mladih i stipendista iz dualnog obrazovanja, to govori koliko kompanija zdravo razmišlja o svom poslovanju kada mladima prepušta da vode svoje procese“, navela je Grujić.

Međutim, ona je navela i da će se o opipljivosti projekta više znati kada se završi primena Zakona o srednjem dualnom obrazovanju, koji je na snazi od 2019. godine.

„To znači da moramo da sačekamo, ali na pilot projektu prema GIZ-ovim rezultatima imamo podatak da je 70 odsto mladih iz dualnog obrazovanja nakon formalnog obrazovanja, zaposleno u struci“, navela je Grujić, ističući da takav model mladima osigurava siguran posao.

Kaže da je najvažnije što je osiguran kvalitet znanja kroz izgrađene standarde kvalifikacija i da je za školsku 2022/2023. godinu već 389 poslodavaca dostavilo 768 izjava o spremnosti za saradnju.

Prema njenim rečima, oni su ponudili ukupno 3.394 mesta za učenike.

„Broj učenika zavisi od potreba kompanija i bitno je da se taj broj svake godine povećava“, naglasila je Grujić i u tom procesu istakla značaj Vazduhoplovne akademije i ulaganje od 65 miliona evra u, kaže, najsavremeniju opremu i rekonstrukciju objekata na posedu Vršac, gde će se na aerodromu, kao realnom radnom okruženju, realizovati studijski programi.

Takođe, istakla je da se potpisivanjem Memoranduma između Ministarstva prosvete i Ministarstva građevine ostvaruje saradnja u formiranju trening centara u okviru Železničke tehničke škole u Beogradu.

„Revitalizovaćemo radioničarski blok Železničke škole i ove godine ćemo, zajedno sa Agencijom za kvalifikacije i Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, kreirati četiri nova profila za razvoj železničkog saobraćaja“, navela je Grujić.

I predsednica SKONUS-a Margareta Smiljanić optimistična je po pitanju dualnog obrazovanja i poručuje da su studenti, ali i srednjoškolci u velikom broju zainteresovani za takav proces učenja.

„Nisu samo srednjoškolci i studenti zainteresovani, već i kompanije vide potrebu za mladima i obrazovanjem kadrova. Sve više fakulteta nam se javlja, ne samo iz tehničko-tehnološke grupacije, već i iz društvene-humanističke, jer su zainteresovani da ovakav model bude primenjen i na njihovim fakultetima“, rekla je Smiljanić za Tanjug.

Ona je navela i da će se u narednom periodu još više raditi na promociji dualnog obrazovanja i da će se obići još šest opština na teritoriji Beograda, pored Vračara i Savskog venca u kojima su održane tribine.

„Želimo da mladi imaju priliku da se informišu o što više različitih programa studiranja kako bi doneli najbolju odluku koji je to model po kome će studirati“, istakla je Smiljanić.

Dodala je da će se organizovati i zoom razgovori sa kolegama iz Republike Srpske i Crne Gore, kao i da će se održati završna konferencija sa učenicima i studentima iz cele Srbije.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 25°C

Pretežno oblačno

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana