Održana komemoracija Mirku Butuliji Tanjug, Studio B

Objavljeno: 26.02.2019. 13:17 Izmenjeno: 27.02.2019. 11:00

Komemoracija ubijenom predsedniku Auto-moto saveza Srbije Mirku Butuliji održana je u Skupštini grada Beograda u prisustvu porodice, velikog broja prijatelja, članova vlade i gradske vlasti.

foto Tanjug

Na komemoraciji je poručeno da je Srbija izgubila velikog i izuzetnog čoveka koji je uspeo puno toga da uradi iako je bio mlad, kao i čelnika AMS S-a koji je podigao ugled te organizacije.

Za pet godina, od 2014. godine, koliko je bio predsednik AMS S-a, svojim predanim radom i kontinuiranim zalaganjem uspeo je ne samo da očuva tradiciju već i da podigne ugled te organizacije u domaćim i međunarodnim okvirima i ostavi AMS S kao društveno najodgovorniju i poslovno najuspešniju organizaciju u Srbiji u oblasti automobilizma i saobraćaja, rečeno je na komemoraciji.

Butulija je uživao veliko poverenje i ugled u međunarodnim organizacijama i u 2017. godini je prvi u istoriji Balkana izabran za člana Upravnog odbora FIA Regije 1, a potom postaje i član Svetskog saveta za mobiliti i turizam FIA, jednog od dva najviša tela te organizacije.

Imenovan je 2018. godine i za člana Upravnog odbora FIA Međunarodne automobilske federacije Centralno-evropske zone, u kojoj se zalagao se za razvoj i popularizaciju auto-moto sporta u Srbiji.

Bio je pasionirani ljubitelj dvotočkaša, uživao je ugled i u Međunarodnoj motociklističkoj federaciji FIM kao predsednik Moto-saveza Srbije, a svoju strast delio je i s pripadnicima moto-kluba Stara Hercegovina, koji je osnovao u Srbiji.

Bivši čelnik AMS S-a Aleksandar Nikačević rekao je da je Butilija radio brzo i s neverovatnom snagom, kao da je uvek negde žurio pošto je bio vredan i porodičan čovek.

„Odlikovali su ga čast, odanost, hrabrost, prezirao je ljude koji ne cene ili izdaju svoje prijatelje i koji ne drže reč. Svojim šarmom i harizmom je osvojio mnog predstavnike u svetu u toj branši i niko u regionu nije imao takve pozicije“, rekao je Nikačević.

On je istakao da je Butulija bio poznat i po tome što je pomagao svoje prijatelje i imao veliko srce, kao i po tome što je pomagao Srpsku pravoslavnu crkvu.komemoracija-butulija

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je sarađivao s Butulijom dok je bio ministar za rad i socijalnu politiku, rekao je da su bili veliki prijateji i poručio Butulijinoj deci da im je otac bio veliki čovek, ne zato što je bio fizički krupan i tvrd kao hercegovački kamen i zato što niste mogli da ga ne primetite već zato što je bio uvek nasmejan i spreman da uvek bude uz vas.

Vulin je istakao da je Butulija bio uvek strpljiv, tih, spreman da sasluša i čovek koji je voleo ljude sa kojima je živeo i radio.

„Samo je svoju porodicu voleo više od svega. Voleo je svoju Crkvu, Srbiju i Republiku Srpsku. Pitao sam ga jednom kako se u ovom vremenu sebičnosti odlučio da ima četvoro dece, a on je odgovorio: “Dvoje za mene i ženu da vratimo dug, a jedno za Srbiju i jedno za Republiku Srpsku“. Takav je bio Mirko“, rekao je Vulin.

Ispraćaj posmrtnih ostataka sa Novog groblja zakazan je za 13.30 odakle će biti prebačen u Trebinje, grad u kome je proveo svoje detinjstvo. Biće sahranjen u sredu, 27. februara, na groblju u trebinjskom selu Mosko.

Prisustvovali su ministri Ivica Dačić, Zorana Mihajlović, Branko Ružić i Aleksandar Antić, direktor policije Vladimir Rebić, predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević i mnogi drugi.

Među prisutnima koji su došli da se oproste od Butulije bili su i članovi moto-kluba „Noćni vukovi“, inače veliki prijatelji ruskog predsednika Vladimira Putina.butulija-motoristi

Butulija je podlegao povredama u petak, 22. februara, nakon što je u njega pucao generalni sekretar AMS S- a Predrag Ðurđev, koji je potom izvršio samoubistvo.

Motivi i okolnosti ovog teškog incidenta još nisu poznati.

Butulija je od 2014. bio i predsednik Rukometnog kluba Crvena zvezda, koji nakon devetogodišnje pauze uzima trofej i osvaja Kup Srbije, a bio je i potpredsednik Upravnog odbora Rukometnog saveza Srbije.

Butulija, poreklom Hercegovac, radio je na očuvanju tradicije i obicaja rodnog kraja kroz Udruženje Trebinjaca „Jovan Dučić“ u Beogradu, u kom je obavljao funkciju potpredsednika.

Iza sebe je ostavio suprugu i četvoro dece.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana