Obnova Malog stepeništa na Kalemegdanu Tanjug, Studio B, Beoinfo

Objavljeno: 09.01.2018. 14:25 Izmenjeno: 10.01.2018. 11:20

Radovi na rekonstrukciji Malog stepeništa na Kalemegdanu biće završeni do kraja juna, rekao gradski menadžer Goran Vesić.

Zahvaljujući Turskoj agenciji za investicije i razvoj TIKI, koja je investirala u obnovu nekoliko objekata kulture u Beogradu, Beograd će imati rekonstruisano Malo stepenište na Kalemegdanu koje je izgrađeno po projektu prve žene-arhitekte u Srbiji Jelisavete Načić, rekao je Vesić i naveo da radovi koštaju 17 miliona dinara.

– Ovo stepenište je značajno jer ga je radila prva žena arhitekta u Srbiji. Ona je iza sebe ostavila nekoliko značajnih objekata u srpskoj prestonici, među kojima su škola „Kralj Petar Prvi” iza Saborne crkeve, Crkva Aleksandra Nevskog na Dorćolu, kao i nekoliko drugih objeketa koji su porušeni u bombardovanju u Drugom svetskom ratu – Bolnica za tuberkulozu na Vračaru – podsetio je menadžer Grada Beograda.

On je ukazao da grad poslednjih nekoliko godina značajna sredstva ulaže u rekonstrukciju objekata kulture.

– Samo na Kalemegdanu i uz pomoć agencije TIKA obnovljeno je turbe Damad Ali-paše i česma Mehmed paše Sokolovića. Naredne godine nas očekuje obnova paviljona „Cvjeta Zuzorić”. Taj kapitalni projekat, koji će biti u nadležnosti Republike Srbije, izrađuje Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda. Takođe će se raditi obnova Velikih stepenica na Kalemegdanu, a u saradnji sa predsednikom republike i obnova Sahat-kule – najavio je Vesić i dodao da se decenijama unazad nije radilo na Kalemegdanu.

Kada je reč o rekonstrukciji Malih stepenica, Vesić je ukazao da je poslednja rekonstrukcija 2008–2009. godine urađena skandalozno, jer su prva dva stepenika u Pariskoj ulice bukvalno zalivena asfaltom, što jasno govori na koji su način njihovi prethodnici vodili računa o kulturnoj ostavštini.

On je takođe najavio da je predviđeno i vraćanje kocke umesto asfalta u Parisku i Ulicu Tadeuša Košćuška, koje su nekada i bile na tom potezu.

Gradska sekretarka za kulturu je istakla da je u poslednje četiri godine izdvojeno za kulturu 74 odsto više sredstava nego pre tog perioda, dok je posebno bila uspešna 2017. Takođe je istakla da je za ovu godinu već izdvojeno 10 odsto više za kulturu nego prošle.

Ona je zahvalila rukovodstvu Grada Beograd, kao i Republici Srbiji jer su prepoznali potrebu ulaganja u polje kulture. Za narednu godinu je takođe najavila rekonstrukciju Muzeja grada Beograda, kao i izgradnju Opere na Trgu republike, zbog čega je posebno zahvalila predsedniku Vučiću na podršci.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana