Obijena srpska crkva kod Prizrena studio b

Objavljeno: 16.12.2022. 12:46 Izmenjeno: 16.12.2022. 12:46

Ovakvi incidenti pokazuju i objašnjavaju zbog čega je stopa povratka Srba na Kosovu i Metohiji manja od dva odsto i najmanja u jednom postkonfliktnom području.

foto kancelarija za kim

 

Meštani zaseoka Bogoševce u Sredačkoj župi  kod Prizrena, prilikom nedavnog boravka u svom rodnom mestu, 12. decembra, zatekli su obijene kapije i vrata na više kuća, a tom prilikom su primetili i da su im pokradeni kućni aparati, garderoba i drugi predmeti. U istom selu obijena je i crkva Svetog Nikole koja datira s kraja 16 veka.

Obilaskom sela, meštani su primetili da je više kuća njihovih komšija takođe obijeno i da je u njima izvršena premetačina. Prema njihovim rečima, ovo je već četvrti put da se stanovnicima zaseoka Bogoševce planski i masovno obijaju i pljačkaju domovi.

Ovoga puta izgrednici su poharali i lokalnu crkvu. Kako su meštani primetili i o tome obavestili Kancelariju za Kosovo i Metohiju, lopovi su razbili i katanac od ulaznih vrata crkve Svetog Nikole, polomili staklo rama od ikona, izvršili premetačinu i odneli novac koji su vernici ostavljali na ikoni.

U zaseoku Bogoševce je pre rata živelo oko stotinka Srba, koji ni danas ne mogu da budu spokojni prilikom obilaska domova koje su morali, ne svojom voljom, da napuste i  svetinja koje svedoče o njihovom trajanju na ovim prostorima.

Ovakvi incidenti pokazuju i objašnjavaju zbog čega je stopa povratka Srba na Kosovu i Metohiji manja od dva odsto i najmanja u jednom postkonfliktnom području.

Uz svakodnevna zastrašivanja i hapšenja, Srbi se na Kosovu i Metohiji suočavaju sa gotovo svakodnevnim institucionalnim, ekonomskim i neretko fizičkim nasiljem od strane Prištine, za koja po pravilu niko ne odgovara, niti se svi takvi incidenti više i prijavljuju Kosovskoj policiji, s obzirom na to da se njihovim odnosom prema Srbima i nekažnjavanjem izgrednika, ruše svi mostovi poverenja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana