Obeleženo savezništvo sa Italijom u Prvom svetskom ratu studio b

Objavljeno: 28.10.2022. 15:01 Izmenjeno: 28.10.2022. 15:01

Pokrovitelj manifestacije je Grad Beograd, a izvršni producent Omladinsko pozorište „Dadov”.

U okviru manifestacije „Dani slobode”, je ispred Starog dvora priređena dramska rekonstrukcija „Sedmorica sa Drine” – scena Italija kao sećanje na italijanske saveznike u Prvom svetskom ratu.

Događaju je prisustvovao član Gradskog veća Grada Beograda Igor Mušić, izaslanik odbrane pri Ambasadi Italije u Srbiji, pukovnik Stefano Điribono, predstavnici Vojske Srbije i brojni građani.

Mušić je zahvalio svim saveznicima iz prethodnog perioda na tome što su Srbija i Beograd danas slobodni.

– Srbija danas vodi slobodarsku politiku zahvaljujući pomoći naših saveznika. Mi smo kao narod izuzetno zahvalni našoj braći iz Italije na savezništvu u Prvom svetskom ratu. Zato u ime Grada Beograda zahvaljujem svim saveznicima – kazao je Mušić.

Pukovnik Điribono je zahvalio Gradu Beogradu na organizaciji manifestacije koja se seća savezništva srpskog i italijanskog naroda u Prvom svetskom ratu.

– Govorimo o sedmorici naših sunarodnika, mladih garibaldinaca, koji su se borili na strani Srbije u bici na Drini. Njih pet heroja stradalo je uz srpsku braću u trenutku dok Italija još nije ušla u rat. Prošlost treba da nam pomogne da shvatimo značenje sadašnjosti, odbijajući svaki oblik rata i naglašavajući osvajanje slobode i mira – istakao je Điribono.

Manifestacija „Dani slobode” se tradicionalno obeležava u Beogradu od 22. oktobra do 1. novembra nizom događaja koji prikazuju oslobođenje Srpske prestonice u Drugom i Prvom svetskom ratu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana