Obeležen Međunarodni dan sestrinstva u VMA studio b

Objavljeno: 12.05.2023. 21:15 Izmenjeno: 12.05.2023. 21:15

Međunarodni dan sestrinstva obeležava se 12. maja tradicionalno od 1974. godine, u spomen na dan rođenja Florens Najtingejl, začetnice moderne medicinske prakse, odnosno sestrinstva kao priznate profesije.

Međunarodni dan sestrinstva obeležen je danas u Vojnomedicinskoj akademiji. Svečanosti su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu odbrane Mile Jelić i načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general dr Radivoje Anđelković.

 

Čestitajući Dan sestrinstva i obraćajući se prisutnima, načelnik VMA pukovnik prof. dr Miroslav VukosavLjević istakao je da su vojne medicinske sestre i tehničari „na braniku našeg zdravstvenog sistema, kao što je hrabar i častan vojnik na braniku otadžbine“.

– Želeći da u svom radnom veku nešto ostvarite, 2021. godine stvorile ste posebnu i originalnu Službu zdravstvene nege, a danas smo otvorili Kabinet za zdravstvenu negu. Sa iskrenom žeLjom da u novim prostorijama za unapređenje zdravstvene nege niču samo jedinstvene ideje, izlazi boLje edukovani kadar, od srca vam čestitam i neizmerno sam vam zbog svega toga zahvalan – rekao je pukovnik VukosavLjević.

Načelnik VMA je istakao značaj mladih lekara, sestara i tehničara koji su izabrali VMA kao svoju početnu radnu poziciju.

– Važno je da im prenesemo znanje i vrline, da ih motivišemo, moralno osnažimo kad posustanu te damo vetar u leđa kada im je najpotrebnije – poručio je pukovnik VukosavLjević.
Načelnica Službe za zdravstvenu negu VMA master medicinska sestra Bojana Jovanović naglasila je značaj sestrinske profesije u zdravstvenom sistemu i dodala da „kada spasiš jedan život onda si heroj, a kada spasiš stotine onda si medicinska sestra“.

 

– Profesionalni rad, trud i kvalitet u obavLjanju svakodnevnih radnih obaveza bio je najprimećeniji u vreme pandemije. Iako je Svetska zdravstvena organizacija proglasila kraj epidemije kovid-19, smatram da nisam dovoLjno izrazila zahvalnost svim medicinskim sestrama i tehničarima koji su se trudili i bezrezervno pomagali ove tri godine. Cenjene kolege – hvala. Kako je Florens Najtingejl govorila, sestre mogu isceliti srce, um, dušu i telo pacijenta i ostaće samo one koje su se za taj poziv opredelile iz Ljubavi – naglasila je načelnica Službe.

Svake godine tradicionalno se uručuje medaLja najboLjoj sestri u VMA koja se prema posebnim kriterijumima istakla u prethodnih godinu dana. MedaLja za najboLju sestru nosi ime nekadašnje glavne sestre u VMA pukovnika Verice Ćorluke, zaslužne za razvoj sestrinskog poziva u toj zdravstvenoj ustanovi. Ovogodišnja dobitnica medaLje je glavna sestra Klinike za reumatologiju VMA Dubravka Obradović, a njoj je odlikovanje uručio državni sekretar Jelić.

Na današnjoj svečanosti načelnik VMA uručio je pohvale, a načelnica Službe za zdravstvenu negu VMA zahvalnice kolegama, dugogodišnjim saradnicima i prijateLjima.

 

Pre svečanosti, državni sekretar Jelić prisustvovao je otvaranju Kabineta za zdravstvenu negu VMA i prikazu mogućnosti trenažera za obuku i edukaciju zdravstvenog kadra kojeg karakteriše veliki broj modula, između ostalog, za procenu i tretman rana, pacijent monitor koji pokazuje vitalne funkcije u realnom vremenu, kao i brojne druge opcije neophodne za svakodnevni rad zdravstvenih tehničara i negu pacijenata.

Međunarodni dan sestrinstva obeležava se 12. maja tradicionalno od 1974. godine, u spomen na dan rođenja Florens Najtingejl, začetnice moderne medicinske prakse, odnosno sestrinstva kao priznate profesije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana