Obeležavanje Evropskog dana borbe protiv raka prostate i Svetskog dana prevremeno rođenih beba Beoinfo

Objavljeno: 17.11.2021. 10:33 Izmenjeno: 17.11.2021. 12:19

Udruženje medikalnih onkologa Srbije, uz podršku Grada Beograda, obeležava 17. novembra Evropski dan borbe protiv raka prostate.

Rak prostate je drugi po učestalosti oblik maligne bolesti kod muškaraca. Otkrivanjem u ranoj fazi, procenat izlečenja ove bolesti je jako visok, pa je od suštinske važnosti afirmacija prevencije i rana dijagnostika bolesti.

17. novembar je i Svetski dan prevremeno rođenih beba, koji se ove godine obeležava po trinaesti put. Godišnje, u svetu se rodi 15 miliona dece pre termina, dok je u Srbiji učestalost prevremenog porođaja oko sedam odsto. Prevremeni porođaj je kompleksan problem i može imati višestruke posledice, nosi sa sobom niz rizika i predstavlja veliki izazov za zdravstvene radnike, ali i porodicu.

Sa željom da se  17. novembra pažnja javnosti usmeri na ova dva važna datuma,  Grad Beograd će kolorizovati  objekte dekorativnim osvetljenjem sa ciljem jačanja svesti u borbi protiv raka prostate, i to Brankov most i veliku kupolu Doma Narodne skupštine plavom bojom, a ljubičastom bojom Palatu Albanija i Most na Adi, sa porukama podrške prevremeno rođenim bebama – saopštili su iz JKP „ Javno osvetljenje”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana