O Vučiću negativno koliko o Jankoviću i Jeremiću Tanjug

Objavljeno: 12.12.2017. 16:17 Izmenjeno: 12.12.2017. 16:17

Najveći broj negativnih tekstova u štampanim medijima u periodu od jula do septembra napisan je o Aleksandru Vučiću – 56, skoro koliko o Saši Jankoviću – 39 i Vuku Jeremiću – 20 zajedno.

 

To je pokazala analiza naslovnih strana štampanih medija u Srbiji, odnosno najnoviji „Kvartalni medijametar“, koji će sutra biti predstavljen javnosti.

Istraživanje pokazuje da generalno najveći broj tekstova na naslovnicama u trećem kvartalu ove godine ima predsednik Srbije Aleksandar Vučić – ukupno 691.

Slede premijerka Ana Brnabić – 228 i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić – 161.

Kad je reč o opozicionim liderima, od jula do septemrba najviše su bili zastupljeni Saša Janković – 175 tekstova i Vuk Jeremić – 95.

„Treći kvartal 2017. obeležili su nastavak negativne kampanje “Kurira“ protiv Aleksandra Vučića i njemu naklonjenih medija. Čak 44,86 odsto svih naslovnica “Kurira“ bilo je posvećeno Vučiću“, pokazuju rezultati istraživanja.

Kada je reč o političkim partijama, zabeležen je trostuko veći procenat negativnih tekstova o vladajućim strankama – 40 tekstova, odnosno 11,27 odsto od ukupnog broja tekstova, u poređenju sa opozicionim strankama – 22 teksta, odnosno 4,37 procenata.

Najviše negativnih tekstova napisano je o SNS-u, njih 35, a što se tiče opozicije o DS – 10.

Od stranih aktera, najviše tekstova na naslovnicama ima američki predsednik Donald Tramp – 122, dok je na drugom mestu predsednik Rusije Vladimir Putin – 91.

Prema analizi, o Rusiji nije objavljen nijedan negativan tekst u celom kvartalu, dok je o EU 22,58 procenata tekstova u negativnom vrednosnom kontekstu.

Kad je reč o nedeljnicima, oni su, kako se navodi, dominantno kritični prema vlasti, s izuzetkom nedeljnika „Pečat“, koji je kritičan samo prema evropskoj politici vlasti.

„Nedeljnici su aktivni učesnici političkog života u Srbiji i učestvuju u direktnoj promociji stavova opozicionih stranaka, imaju čvrstu uređivačku politiku, teme i akteri se konstantno predstavljaju na isti način i u istom vrednosnom kontekstu“, jedan je od nalaza diskurzivne analize.

Dodaje se da je, suprotno moralnim i profesionalnim standardima, većina tekstova nebalasirana, odnosno da je tekst zasnovan na stavu jednog sagovornika ili stavovima različitih sagovornika koji nastupaju sa istog stanovišta.

„Balans je prisutan u samo 17,63 odsto svih tekstova iz uzorka“, pokazuje analiza.

I u ovom broju Kvartalnog medijametra obrađeni su tekstovi sa naslovnih strana dnevnih novina Politika, Večernje novosti, Blic, Danas, Kurir, Alo i Informer, dok su u diskurzivnoj analizi obuhvaćeni i nedeljnici Vreme, NIN, Novi Magazin, Nedeljnik i Pečat.

Uzorak čini 1.991 tekst sa naslovnica dnevnih novina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana