O Stefanu Nemanji u tri toma Tanjug

Objavljeno: 12.05.2016. 21:03 Izmenjeno: 15.05.2016. 13:21

Kafe knjižara Delfi u Studentskom kulturnom centru danas nije mogla da primi sve predstavnike medija, koji su želeli da podele utiske povodom izlaska iz štampe prvog toma trilogije „U ime oca – Nemanjići“ književnog tandema Dejan Stojiljković i Vladimir Kecmanović.

Prema rečima Stojiljkovića, on i Kecmanović započeli su pisanje   filmskog scenarija o najvažnijoj srpskog dinastiji srednjeg veka, Nemanjićima, ali producent nije mogao da obezbedi potrebna sredstva za tako skup film. Ostala im je značajna i obimna istorijska građa, a Kecmanović je došao na ideju da sav materijal pretoče u knjigu.

Autori kažu da im je bilo veoma važno da svaki detalj od viteške opreme, zastava, do predmetra na dvorovima i svih ostalih detalja korišćenih na izuzetno bogatim kolor ilustracijama budu autentične i zato su angažovali dvojicu stručnjaka za srpski srednji vek, Aleksandra Uzelca i Miloša Ivanovića, dok je ilustrator bio Dragan Paunović.

Oni su se potrudili da tekst bude pisan za sve generacije, da se lako čita, ne bude opterećen stalnim navođenjem godina, ali da nikada ne odstupa od pouzdanih izvora

U ime izdavača Dejan Papić je rekao da do sada niko nije uradio projekat poput ovog, te da je za sada planirano da o Stefanu Nemanji izađu tri toma, da prvi obuhvati period od dečaštva do ratnika, drugi od ratnika do državnika, a treći od vladara do sveca.

Dvojica autora, kako je rekao, postarala su se da knjigama obuhvate najvažnije događaje iz života Stefana Nemanje, ali da to ne budu suvoparne istoriografske studije već zanimljivo i živopisno pisane knjige.

Direktor plasmana izdavačke kompanije Ringier Axel Springer Milan Subotić je izrazio zadovoljstvio što su uspostavili saradnju sa „Lagunom“ na ovom projektu i najavio da će se knjige iz serijala o Nemanjićima prodavati u više hiljada prodajnih objekata koje ta kompanija ima na Balkanu.

Tiraž prvog izdanja je 15.000 primeraka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana