Novom Uredbom cena hleba ograničena na 53,5 dinara tanjug

Objavljeno: 04.08.2022. 17:38 Izmenjeno: 04.08.2022. 17:43

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije, a primenjuje se od 9. avgusta i važiće 30 dana.

Na sednici Vlade Srbije usvojena je Uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna „T-500“, u cilju dalje zaštite životnog standarda stanovništva Republike Srbije, imajući u vidu da tržište još uvek nije stabilizovano, saopšteno je iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Uredbom se uređuje obavezna proizvodnja i promet hleba, maksimalna visina marži, remitenda i rokovi plaćanja privrednim subjektima koji se bave proizvodnjom hleba.

Novom Uredbom ograničena je maloprodajna cena hleba od brašna T-500, na 53,50 dinara, dok je maksimalna proizvođačka cena ograničena na 45,88 dinara.

Takođe, Uredbom je ograničena i najviša ukupna stopa marže, obračunata na neto fakturnu cenu za sve ostale vrste hleba, umanjenu za rabate i popuste, a iznosi maksimalno 40 procenata.

Vlada je, kako se podseća u saopštenju, donela i Uredbu o ograničenju visine cene peleta kojom maksimalna maloprodajna cena peleta ne sme prelaziti 38.000 dinara po toni u svim pakovanjima.

Uredba je doneta u cilju sprečavanja poremećaja na tržištu koja može ugroziti energetsku bezbednost Republike Srbije, ograničava cena u trgovini na malo peleta.

Uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije“, a važi 90 dana od dana stupanja na snagu.

Vlada je donela i Odluku o privremenom ograničenju izvoza određenih drvnih sortimenata od bitne važnosti za Republiku Srbiju na period od šest meseci i uvela privremeno ograničenje izvoza određenih drvnih sortimenata, poreklom iz Republike Srbije, u cilju sprečavanja kritične nestašice ovih proizvoda, odnosno ublažavanja posledica takve nestašice u Republici Srbiji.

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije”.

Takođe, Vlada je donela i Odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih drvnih sortimenata od bitne važnosti za Republiku Srbiju.

Njome se uvodi privremena zabrana izvoza određenih drvnih sortimenata za potrebe proizvodnje čvrstih goriva na bazi biomase na domaćem tržištu, u cilju sprečavanja kritične nestašice ovih proizvoda, odnosno ublažavanja posledica nestašice nastale usled povećanog izvoza i potrebe stanovništva za povećanim snabdevanjem prouzrokovanim krizom na svetskom tržištu energenata. Ograničenje se ne odnosi na izvoz robe za koju je carinski organ prihvatio izvoznu deklaraciju pre stupanja na snagu ove odluke.

Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije”, a primenjuje se do 1. novembra 2022. godine.

Takođe, Vlada Republike Srbije donela je i izmenjenu Odluku o privremenoj zabrani izvoza evro-dizela EN 590 kojom se ona produžava za još sedam dana, podseća se u saopštenju Ministarstva.

Ograničena cena peleta i privremeno zabranjen izvoz

Maksimalna maloprodajna cena peleta ne sme prelaziti 38.000 dinara po toni u svim pakovanjima, odlučila je Vlada Srbije donoseći Uredbu o ograničenju visine cene peleta, a doneta je i Odluka o privremenoj zabrani izvoza peleta i određenih drvnih sortimenata od bitne važnosti za Republiku Srbiju.

Uredba je doneta na inicijativu Ministarstva rudarstva i energetike, a u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacijama, Ministarstvom poljoprivrede, skladištarima, peletarima, kao i Upravom za šume, JP „Srbijašume“.

Uredba je doneta radi zaštite energetske bezbednosti zemlje i biće na snazi 90 dana od dana stupanja na snagu.

Sprovođenje nadzora nad primenom uredbe na terenu i kontrolisanje maloprodajne cene peleta, vršiće inspekcijski organi Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija,

Odluka o privremenoj zabrani izvoza peleta i određenih drvnih sortimenata za potrebe proizvodnje čvrstih goriva na bazi biomase na domaćem tržištu doneta je kako bi se sprečile kritične nestašice ovih proizvoda nastale usled povećanog izvoza i potrebe stanovništva za snabdevanjem prouzrokovanim krizom na svetskom tržištu energenata, i trajaće do 1. novembra ove godine.

Odlukom je omogućeno da se izvoz trupaca može vršiti uz posebne dozvole koje će se podnositi na mesečnom nivou Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a o kojima će odlučivati komisija sačinjena od predstavnika ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, trgovine i Privredne komore Srbije.

Dozvole dostavljene do 15. u mesecu za tekući mesec za ukupnu količinu drvnih sortimenata planiranih za izvoz, izdavaće se na period od dva meseca.

Snabdevanje tržišta drvnim sortimentima i kontrolu cena ogreva i peleta kontrolisaće Radna grupa za praćenje proizvodnje i prodaje drvnih sortimenata od strane javnih preduzeća za gazdovanje šumama u državnoj svojini, koja je danas formirana na sednici.

Vlada je na današnoj sednici dala saglasnost na odluku o usvajanju cenovnika osnovnih proizvoda šumarstva – drvnih sortimenata javnog preduzeća za gazdovanje šumama „Srbijašume“, kojim se odobrava povećanje od 15 odsto, a u interesu zaštite imovine, odnosno šuma u državnoj svojini Republike Srbije i njihovog ekonomski opravdanog korišćenja.

Vlada je danas usvojila i Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba kako bi se zaštitilo tržište i sprečile deformacije u formiranju cena ovog proizvoda, a imajući u vidu da se u strukturi cena najveći deo troškova odnosi na brašno čija se cena menjala.

S obzirom na to da je u prethodnom periodu došlo do velikog rasta cena namirnica ključnih za ishranu stanovništva, Uredbom je po prvi put ograničena marža na sve ostale vrste hleba.

Imajući u vidu da je marža šest odsto, a da se hleb uglavnom isporučuje direktno u trgovini na malo, tako da je to i ukupna marža trgovca na malo, zaključeno je da se povećanje cene neće odraziti na njihovo poslovanje. Takođe, procenjeno je da povećanje cena neće značajno uticati na standard potrošača.

Na današnjoj sednici doneta je izmenjena odluka o privremenoj zabrani izvoza Evro dizela EN 590 kojom se zabrana produžava za još sedam dana.

Vlada Srbije usvojila je Strategiju integrisanog upravljanja granicom u Republici Srbiji za period 2022-2027. godine, sa Akcionim planom za sprovođenje Strategije za period 2022-2024. godine.

Imajući u vidu da je strateški cilj Srbije punopravno članstvo u Evropskoj uniji, ovom Strategijom Srbija uvodi novi koncept integrisanog upravljanja granicom sa ciljem usklađivanja sa evropskim pravnim tekovinama.

Dokument uređuje pravila kretanja lica ppeko granica kao i odredbe šengenskog kataloga – kontrola spoljnih granica, vraćanje i readmisija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Utorak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana