Novi Sad: Stradalo dete, u KCV zbrinuto 30 pacijenata tanjug

Objavljeno: 22.07.2023. 09:10 Izmenjeno: 22.07.2023. 09:57

Šteta od nevremena će tek biti utvrđena.

Posledice jučerašnjeg nevremena i oluje u Novom Sadu, tokom koje je poginulo 12-ogodišnje dete, tek jutros se vide, javlja izveštač Tanjuga. Usled posledica jakog nevremena stradalo je 12-ogodišnje dete, za sada nije poznato da li je reč o strujnom udaru ili udaru groma, to će pokazati obdukacija koja je hitno naložena. Hitna pomoć je pokušala reanimaciju, ali nažalost bezuspešno. Tokom noći je u Kliničkom centru Vojvodine zbrinuto 30 pacijenata. Pala je jedna trafika u kojoj se nalazila radnica, nju su spasili vatrogasci i još nije poznato u kakvom je stanju, pošto se čeka informacija od Hitne pomoći. Simbol Novog Sada, drvo Koprivić staro 150 godina, koje je bilo pod zaštitom države kao spomenik prirode prve kategorije, nije izdržalo oluju i srušilo se. Bilo je obaranja stabala u skoro svim delovima grada, što je prouzrokovalo velike gužve u saobraćaju. Dežurne ekipe su radile celu noć kako bi glavne saobraćajnice bile prohodne za saobraćaj. U naselju Detelinara pao je kran, a krovna konstrukcija Novodskog sajma obrušila se na deo Hajduk Veljkove ulice i ona je i dalje blokirana za saobraćaj. Radi se na otklanjanju te štete. U pojedinim prigradskim naseljima i dalje nema struje i radi se na tome da taj problem bude rešen. Tu su leteli crepovi, krovovi, limovi, oštećena je škola u Novom naselju. Odvaljene su i gradske autobuske stanice, bilbordi, saobraćajni znaci. Šteta od nevremena će tek biti utvrđena.

Hitna pomoć u Novom Sadu tokom olujnog nevremena imala je 25 intervencija, a kada je reč o dečaku koji je stradao, portparol Hitne pomoći Zoran Krulj rekao je da je reč o udaru struje. „Primili smo poziv u ulici Vuka Mandušića, reč je o udaru struje kod dečaka starog 11 godina. Ekipe su reagovale po prvom prioritetu, sprovedene su mere kardiopulmonalne reanimacije, ali dečak je podlegao povredama i preminuo“, rekao je Krulj za Tanjug. On je naveo da je, pored toga, Hitna pomoć još dva puta reagovala po prijavi povrede, a prvi poziv primila je u 20.23 časova na Beogradskom keju, gde je povređena žena kada je drvo palo na kiosk. „Bili su prisutni vatrogasci i kola Hitne pomoći. Drvo je palo na kiosk u kojem se nalazila žena 1978. godište koja je zadobila povrede“, rekao je Krulj. Kako je naveo, nakon ukazane pomoći, povređena žena prevezena je na odeljenje hirurgije Urgentnog centra Kliničkog centra Vojvodine u svesnom stanju. On je dodao da je treća intervencija Hitne pomoći po prijavi povrede bila u Kovilju, kada je grom udario u kuću u kojoj se nalazio muškarac 1950. godište, koji je nakon zbrinjavanja i ukazane pomoći u svesnom stanju prevezen na odeljenje hirurgije Urgentnog centra KCV. Krulj je rekao da je preostalih 22 puta Hitna pomoć intervenisala zbog uznemirenosti građana. On je dodao da je došlo i do saobraćajne nesreće na Trgu 27. marta, gde su se sudarila dva vozila. „Pregledane su tri osobe, od toga jedno je povređeno lice 1990. godište, koje je zbrinuto na licu mesta i prevezeno na odeljenje hirurgije“, naveo je Krulj.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić izjavio je da su, posle jake oluje koja je zahvatila Novi Sad i u kojoj je stradalo 12-ogodišnje dete, sve ekipe na terenu i da pomažu i građani i privatne kompanije. „Sve službe su na terenu i rade na raščišćavanju saobraćajnica i javnih površina, kako bi se obezbedilo normalni funkcionisanje Grada. U svemu tome, veliko angažovanje naših pripadnika MUP Srbije, PU Novi Sad“, napisao je Đurić na Instagramu. Đurić je tokom noći obišao više lokacija na kojima je oluja napravila veliku štetu. On je za RTS rekao da je nezapamćena oluja koja je u petak uveče zahvatila Novi Sad bila jača nego pre dva dana i da je odnela jedan život. On je istakao da je Novi Sad zadesilo stravično nevreme, elementarna nepogoda. „Teško je, borimo se, ali ono što je važno sve ekipe su na terenu što se tiče javno komunalnih preduzeća i privatnih kompanija. Fizička lica nam takođe pomažu kako bismo što pre prevazišli situaciju u kojoj smo se našli. Nažalost, desio se tragičan događaj jedno dete je nastradalo, ovim putem upućujem saučešće porodici kojoj je u ovom trenutku najteže“, rekao je Đurić. Dodao je da će se utvrditi materijalna šteta kako bi je što pre sanirali i istakao je da je najkritičnija tačka u gradu kod sajma. Đurić je naveo da EPS radi na sposobljavanju i vraćanju struje svim domaćinstvima, pošto je mnogo stabala palo na dalekovode, jedan čak i na Sentandrejski most. „Gore je nego što je bilo u sredu. Ja sam već dva sata na terenu, borimo se da što pre vratimo da funkcioniše kako treba“, rekao je Đurić. Đurić je na Instagramu naveo da je posle ponoći imao još jedan operativni sastanak sa pripadnicima PU Novi Sad, kojem je prisustvovao i član Gradskog veća za zdravstvo Dragan Stajić. Đurić je obišao i Urgentni centar KC Vojvodine, gde je tokom noći primljeno oko 30 pacijenata, i razgovarao sa upravnikom Draganom Nikolićem. Gradonačelnik Novog Sada je rekao da su dežurne službe odmah rasčistile sve prilaze Kliničkom centru i drugim zdravstvenim ustanovama u gradu, kako bi se obezbedio nesmetan prevoz pacijenata. Đurić je obišao i povređene koji su premljeni u Urgentni centar, ali nema teže povređenih. Gradonačelnik Novog Sada obišao je i Bulevar despota Stefana, gde je veliki broj stabala srušen od posledica olujnog vetra. „Vredni radnici komunalnih i privatnih preduzeća su na terenu i saniraju štetu prouzrokovanu nevremenom u šta sam se i lično uverio“, napisao je Đurić na Instagramu. On je obišao i stradalo drvo koprivića u centru Novog Sada, koje je bilo spomenik prirode i koje je uživalo zaštitu prve kategorije i koje, nažalost, nije pošteđeno posledica strašnog nevremena. Đurić je naveo da je Gradsko zelenilo sačuvalo mladice tog stabla i da će one biti posađene po gradu sa vidnim obeležjem da potiču baš od njega.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 19°C

-

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 27°C
Min: 18°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana