Novi IT projekti: „Data centar“, vozačke preko interneta Tanjug

Objavljeno: 27.05.2019. 15:53 Izmenjeno: 28.05.2019. 14:00

U narednih mesec i po dana u Kragujevcu će početi izgradnja drugog državnog „Data centra“ površine deset hiljada kvadratnih metara vrednog 30 miliona dolara. Od 1. jula će moći da se preko portala eUprave naruče nove vozačke dozvole, koje će stizati poštom na kućnu adresu.

foto Tanjug

Direktor vladine kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović je, pored izgradnje Data centra, najavio još pet novih projekata čija će realizacija početi tokom juna i jula meseca ove godine.

Od 1. jula građani će moći da preko portala eUprave naruče nove vozačke dozvole koje će im zatim stizati poštom na kućnu adresu.

Govoreći o početku izgradnje državnog data centra u Kragujevcu, Jovanović je istakao da je reč o kapitalnom infrastrukturnom projektu elektronske uprave koji podrazumeva izgradnju velikog centra za skladištenje podataka koji će biti pet puta veći nego onaj koji postoji u Beogradu.

U tom centru, kaže, biće mesta i za komercijalne sadržaje, pa Jovanović očekuje da u njemu bude smeštena oprema najvećih svetskih IT kompanija.

„Sledeći projekat je akcija instaliranja posterminala na šalterim jedinica lokalne samouprave koju ćemo zajedno sa Naledom promovisati u smislu takmičenja lokalnih samouprava u pružanju bezgotovinskog načina plaćanja“, rekao je Jovanović.

Treći projekat, kaže, je uključivanje nove 32 inspekcijske službe u projekat e-Inspektor.

„Do kraja juna u ovaj sistem uvodimo nove 32 inspekcijske službe“, što će u zbiru činiti 36 inspekcija koje koriste jedan informacioni sistem, a plan je, dodaje, da se još sedam inspekcija uvede u ovaj veliki informacioni sistem.

Kada je u pitanju eUpis već je obezbeđeno da roditelji za đake prvake ne moraju da nose izvod iz matične knjige rođenih i potvrdu o prebivalištu prilikom upisa u školu.

Mihajlović najavljuje da će u julu mesecu kada bude upis u srednjim školama, ista ova usluga biti obezbeđena i za srednjoškolce kao i za upis studenata na Beogradski univerzitet.

Takođe, kreće akcija i formiranje dve nove usluge u saradnji sa MUP-om, dostava vozačkih dozvola na kućnu adresu i poručivanje uverenja o nekažnjavanju putem portala eUprava.

„Po vozačku dozvolu nećete morati da idete na šalter policijske stanice već će preko pošte stići na kućnu adresu“, kaže Jovanović.

Drugi projekat u saradnji sa MUP-om je naručivanje putem eUprave uverenja o nekažnjavanju, kojih se godišnje u našoj zemlji izda oko 1, 7 miliona.

Biće omogućeno da se putem portala eUprava poruči ovo uverenje i da ono građane sačeka u policijskoj stanici, što kako ističe, znatno štedi vreme i novac građana.

Jovanović je govoreći o informatizaciji rada inspektora u Srbiji rekao i da će u narednom periodu 1.000 inspektora dobiti nove laptopove.

Podsetio je i na projekte koji su realizovani u prethodnom periodu poput „Bebo dobro došla na svet“, „eVrtić“, zatim pokretanje portala otvorenih podataka i druge.

Takođe, rekao je da će se u narednom periodu raditi i na projektu formiranja e-zdravstvenih kartona.

Navodi da je na portalu eUprava građanima dostupno više od 1.000 usluga, a da ovaj portal beleži milion registrovanih korisnika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana