Novi predsednik Crne Gore je Jakov Milatović tanjug

Objavljeno: 02.04.2023. 21:10 Izmenjeno: 05.04.2023. 10:34

Prema informacijama iz CDT, ovakav ishod glasanja je bio occekivan, a ovaj rezultat je za Djukanovicha je nedostizzan, tako da se, kazzu, Milatovich mozze smatrati novim predsednikom Crne Gore.

foto tanjug

 

Kandidat Pokreta Evropa sad Jakov Milatović i dalje je u značajnoj prednosti u drugom krugu predsedničkih izbora u Crnoj Gori u odnosu na protivkandidata, aktuelnog šefa države Mila Đukanovića.

Centar za monitoring i istraživanje saopštio je da na osnovu više od 90 odsto obrađenog materijala, Jakov Milatović ima 60,1 odsto glasova, a Milo Đukanović 39,9.

Prema informacijama iz CDT, ovakav ishod glasanja je bio occekivan, a ovaj rezultat je za Djukanovicha je nedostizzan, tako da se, kazzu, Milatovich mozze smatrati novim predsednikom Crne Gore. Inacce, rezultati se objavljuju u realnom vremenu kao i u CeMI-ju.

Prema prvim procenama CDT izlaznost u drugom izbornom krugu za predsednika Crne Gore bila je 70,7 odsto birača. U drugom krugu nadmetali su aktuelni šef države i predsednički kandidat DPS Milo Đukanović i kandidat Pokreta Evropa sad Jakov Milatović. Drugi izborni krug je protekao mirno sa brojnim nepravilnostima, koje prema tvrdnjama CDT i CeMI, neće bitnije uticati na izborni rezultat. Sudeći prema izjavim političkih predstavnika koji U izbornim štabovima Đukanovića i Milatovića je uzavrela atmosfera, prisutan je veliki broj medija domaćih i stranih, pre svega iz regiona.

Crnogorski premijer Dritan Abazović čestitao je  kandidatu Pokreta Evropa sad Jakovu Milatoviću na izboru za, kako je naglasio, prvog evropskog predsednika u istoriji Crne Gore. „Čestitam Milatoviću izbor za prvog evropskog predsednika u istoriji Crne Gore. Misija je završena“, napisao je Abazović na Telegramu. On je ocenio da je pred Crnom Gorom svetla budućnost, prenose podgoričke Vijesti. „Radićemo zajedno za evropsku, građansku i ekološku Crnu Goru“, poručio je Abazović.

Rođen je u Podgorici 7. decembra 1986. godine. Oženjen je Milenom i ima troje dece – ćerke Saru i Anu, te sina Davida. Po nacionalnosti je Crnogorac, a po veroispovesti pravoslavac.

Na lokalnim izborima u Crnoj Gori oktobra prošle godine PES je osvojio najveću podršku u Podgorici i najavio formiranje vlasti sa strankama pobednicama parlamentarnih izbora u avgustu 2020., a Milatović je bio viđen za gradonačelnika Glavnog grada.

PES je Milatovića kandidovao za predsednika Crne Gore nakon što je Državna izborna komisija odbacila kandidaturu njegovog partijskog kolege Spajića i u prvom izbornom krugu je osvojio 28.9 odsto glasova, čime se plasirao za drugi krug. U drugom izbornom krugu će stati na crtu kandidatu DPS i aktuelnom šefu države koji se nadmeće za još jedan predsednički mandat Milu Đukanoviću.

Osnovnu, srednju školu i fakultet završio je Podgorici. Bio je student generacije sa prosečnom ocenom 10, što mu je omogućilo da dobije razne stipendije za nastavak školovanja u inostranstvu. Kao stipendista američke vlade jednu studijsku godinu je proveo na Državnom univerzitetu Ilinoisa (Illinois State Universiti).

Posle toga je jedan semestar slušao na Univerzitetu za ekonomiju i biznis u Beču (WU Wien), ovog puta kao stipendista Vlade Austrije. Evropska komisija mu je omogućila da jednu studijsku godinu provede na Univerzitetu u Rimu (La Sapienza). Kao stipendista britanske vlade magistrirao je ekonomiju na Univerzitetu Oksford (Oxford University). Pored formalnog obrazovanja, Milatović je pohađao i programe u organizaciji Ujedinjenih nacija u Njujorku, nemačke Fondacije Konrad Adenauer, Ambasade Crne Gore u Rimu i Kancelarije za međunarodnu saradnju Ekonomskog fakulteta u Podgorici.

Pored toga, prošao je i program Oxbridge Academic na Oksfordu, te brojne programe Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Londonu, Londonske škole ekonomije (LCE) i drugih. Usavršavao se i na Univerzitetu u Pekingu, Liderskoj akademiji Univerziteta Standford i Univerziteta u Beogradu.

Radio je u bankarskom sektoru u zemlji i inostranstvu, bio je deo tima za ekonomsku i političku analizu u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), bavio se ekonomskom analizom regiona Jugoistočne Evrope, a potom analizom zemalja Zapadnog Balkana. Od 2018. do 2020. godine je u Bukureštu radio kao glavni ekonomski analitičar EBRD-a za Rumuniju, Hrvatsku, Sloveniju u Bugarsku.

Autor je više stručnih radova i koautor dve knjige.

Milatović i Spajić su javnosti predstavili program Evropa sad! koji podrazumeva set reformiskih zakona s ciljem poboljšanja standarda građana Crne Gore, a, između ostalog, povećanje minimalne plate sa 250 na 450 evra, ukidanje doprinosa za zdravstvo, uvođenje neoporezivog dela zarade do 700 evra i progresivno oporezivanje kada je u pitanju porez na dohodak fizičkih lica i porez na profit preduzeća.

Program PES-a predviđa prosečnu platu od hiljadu evra i minimalnu penziju od 450 evra, zatim nultu stopu nezaposlenosti, te insistiranje na vladavini prava i evropskim integracijama.

Milatovića su u drugom krugu podržale stranke Demokratskog fronta, Demokrate Crne Gore, GP Ura, Prava Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora.

Pobedom Jakova Milatovića i ponovljenom pobedom građana iz 30. avgusta 2020. godine označen je i definitivan poraz DPS-a i njenog predsednika Mila Đukanovića, saopštili su iz Demosa, koji predvodi Miodrag Lekić. „Grđani slave, to čine s razlogom, jer je konačno i formalno poražen čelnik hibridnog režima i endemske korupcije, inspirator dubokih podela, uzurpator vlasti u stvorenim uslovima kontrolisanih institucija“, poručuju iz Demosa. Ističu da izborom predsednika Crne Gore koji će, kako kažu, biti u pravom smislu predsednik svih građana i koji će voditi integrativnu politiku narodnog ujedinjenja i ekonomske i duhovne obnove zemlje, izborom iznad svega ustavnog predsednika – Crna Gora dobija novu šansu za otvaranje procesa sveukupnog oporavka, za dugo odlaganu demokratsku i moralnu reformu crnogorskog društva.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije srdačno je čestitao izabranom predsedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću, kako navodi, zasluženu pobedu, uz čelju da njegovo upravljanje državom bude srećno, mirno i na opšte zadovoljstvo svih građana. „Širinom Vašeg srca, pravednošću, znanjem i velikom stvaralačkom energijom zaslužili ste visoko poverenje naroda Crne Gore koji Vas je demokratski izabrao za njenog novog Predsednika. Uvereni smo da ćete biti mudar i u svemu dostojan Predsednik svih građana Crne Gore, koji će Vam nesumnjivo dati snažnu podršku da našu Otadžbinu učinite državom vladavine prava i pravde, zemlјom bratske sloge i slobode, bogatom i uglednom u celom svetu“, stoji u čestitki mitropolita crnogorsko-primorskog, saopšteno je iz Mitropolije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana