Novi krug nagradne igre „Uzmi račun i pobedi od 15. maja Tanjug

Objavljeno: 20.04.2021. 13:04 Izmenjeno: 21.04.2021. 20:25

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će tokom ove godine biti održana dva kola nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“, prvo od 15. maja do 25. juna, a drugo tokom septembra i oktobra

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs

Građani već od danas mogu slati koverte, a važiće računi izdati od 1.aprila, rekao je Mali u Palati Srbija na konferenciji za medije.

Uslovi će biti isti kao i tokom prethodnog kola nagradne igre što znači da u kovertama treba da bude najmanja deset računa ili slipova, sa minimalnim iznosom na računu od 100 dinara.

Nagradni fond je podignut sa 250 miliona dinara na 350 miliona dinara, a pobednicima će biti podeljeno 16 stanova i 60 automobila marke fijat 500 L.

Ministar Mali je istakao da su dva prethodna kruga ove nagardne igre, koju Vlada Srbije organizuje zajedno sa NALED-om bila veoma uspešna i pozvao građane da učestvuju i u narednim kolima i da redovno uzimaju fiskalne račune.

Prema njegovim rečima, cilj organizivanja ove nagradne igre jeste podizanje svesti ljudi o važnosti borbe protiv sive ekonomije.

Podsetio je i na neke korake koje u tom pravcu u prethodnom periodu preduzela Vlada Srbije.

„Doneli smo više zakona kao što je Zakon o fiskalizaciji i sada uveliko radimo na pripremama da se cela privreda spremi da 1. januara 2022. godine ima nove fiskalne kase koje će u stvarnim vremenu biti povezane sa Poreskom upravom“, rekao je Mali.

Dodao je da će to omogućiti mnogo bolju kontrolu naplate poreza na dodatu vrednost.

Kao drugi važan usvojeni zakon naveo je Zakon o javnim nabavkama koji transparentno definiše obavljanje javnih nabavki u skladu sa standardima Evropske unije.

Ministar Mali je najavio da će se ove i naredne nedelje pred poslanicima Skupštine Srbije naći i Predlog Zakona o elektronskim fakturama koji će potpuno promeniti način funkcionisanja srpske privrede, kada je reč o fakturama jer će sve firme biti obavezne da od 1. januar 2023. godine sa papirnih pređu na elektronske fakture.

Predstavnica Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Saveza za fer konkurenciju Jelena Ristić je navela da kada je pre pet godina privreda okupljena u ovaj savez predložila Vladi Srbije nagradnu igru, nije ni slutila da će ona postići rezultate kakve je postigla.

Tako su građani u dva kruga organizovana krajem prošle i početkom ove godine poslali 117 miliona fiskalnih računa i slipova, a u budžet se na ime PDV-a slilo 100 miliona evra.

Navela je da je pola fiskalnih računa stiglo iz malih radnji, iz supermarketa je došlo 26 odsto računa a iz apoteka 10 odsto.

Istraživanje koje je radio Ipsos je pokazalo da je 35 odsto građana izjavilo da ih je nagradna igra podstakla da uzimaju fiskalne račune.

Posebna priznanja dodeljena su predstavnicima gradova i opština iz kojih je poslato najviše koverata, a najbolji rezultat ostvarilo je Vranje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana