Novi kraljevski par pozdravio sa balkona Bakingemske palate tanjug

Objavljeno: 06.05.2023. 16:49 Izmenjeno: 07.05.2023. 10:02

Među članovima kraljevske porodice nije bilo mlađeg kraljevog sina, princa Harija, čija supruga Megan Markl sa decom nije ni doputovala u London na ceremoniju krunisanja Čarlsa Trećeg.

(AP Photo/Frank Augstein)

Ceremonija krunisanja kralja Čarlsa završena je  pozdravom i mahanjem članova kraljevske porodice sa balkona Bakingemske palate. Desetine hiljada ljudi okupile su se ispred palate kako bi pozdravile novi britanski kraljevski par. Kralj Čarls i kraljica Kamila vratili su se u Bakingemsku palatu nakon ceremonije krunisanja koja je obavljena u Vestminsterskoj opatiji. Kenterberijski nadbiskup krunisao je danas kralja Čarlsa Trećeg na ceremoniji u Londonu, spustivši na njegovu glavu krunu Svetog Edvarda, staru 360 godina, dok je ovaj sedeo na prestolu iz 14. veka u Vestminsterskoj opatiji. Krunisanje je obavljeno predstavljanjem regalija – simbola kraljevske porodice poput krune, kugle i žezla, koji simbolišu različite aspekte službe i odgovornosti monarha i stavljanjem krune na glavu. Nakon toga, svi prisutni u Vestminsterskoj opatiji uzviknuli su „Neka Bog čuva kralja“. Ceremonija je održana u prisustvu više stotina zvanica i uz prisustvo poglavara drugih verskih zajednica, a vodio ju je kentberijski nadbiskup uz prisustvo biskupa i kardinala iz cele Britanje. U samom činu učestvovali su i njegov sin Vilijam, kao i unuk Džordž. Ceremonija je počela prepoznavanjem, odnosno činom u kome se kralj predstavlja svim kardinalima, to jest kongregaciji, i u kome su ga oni prepoznali kao „nesumnjivog kralja“. Nakon prepoznavanja, kongregacija je odgovarila: „Bože čuvaj kralja Čarlsa“. Nakon toga, počeo je čin davanja zakletve i pomazanja koje se obavilo iza paravana jer se obo smatra najsvetijim delom ceremonije tokom kojeg kralj mora da bude skriven od pogleda. Među zvanicama, odnosno svatovima, na venčanju su bili, pored ostalih, britanski premijer Riši Sunak, bivši premijeri Boris Džonson, Toni Bler, i Džon Mejdžor, kanadski premijer Džastin Trudo, francuski predsednik Emanuel Makron, kao i britanski princ Hari, čija se porodica nije pojavila na venčanju. Među članovima kraljevske porodice nije bilo mlađeg kraljevog sina, princa Harija, čija supruga Megan Markl sa decom nije ni doputovala u London na ceremoniju krunisanja Čarlsa Trećeg.

Princ Hari, mlađi sin kralja Čarlsa III, prisustvovao je  krunisanju svog oca u Vestminsterskoj opatiji, iako je sedeo u trećem redu i nije se pojavio na balkonu Bakingemske palate tokom proslave. Sve do početka aprila bilo je nejasno da li će Hari, koji sada živi u Kaliforniji, prisustvovati istorijskom događaju nakon javnog sukoba sa svojom porodicom, prenosi Rojters. On nije igrao nikakvu formalnu ulogu u službi i posmatrao je dok je njegov stariji brat Vilijam, prestolonaslednik, klečao pred ocem kako bi se zakleo na svoju lojalnost kao “gospodaru života i tela“, trenutak koji je dočekan uz klicanje gomile napolju, kako navodi agencija. Kasnije je bio odsutan sa balkona palate dok su se Čarls i Kamila pridružili Vilijamu i njegovoj porodici, dvojici Čarlsove braće i sestara i paževima iz službe da mahnu okupljenima. Čarlsov brat Endru koji je bio primoran da napusti kraljevske dužnosti zbog prijateljstva sa pokojnim američkim mliijarderem Džefrijem Epstinom, osuđenim seksualnim prestupnikom i navodnim organizatorom bizarnih žurki na svom ostrvu, takođe nije bio prisutan na balkonu. Harijeva ranija odluka da napusti kraljevske dužnosti i razdor sa porodicom podelili su javno mnjenje. U svojoj knjizi „Spare“, odnosno “Rezerva“, objavljenoj u januaru, On je kritikovao svog oca, kraljicu Kamilu i brata Vilijama i optužio instituciju kraljevske porodice da se prema njemu i njegovoj supruzi odnosi bezosećajno. Hari, zvanično poznat kao vojvoda od Saseksa, preselio se u SAD sa suprugom Megan 2020. godine i samo je nekoliko puta nakon toga viđen u Britaniji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 19°C

Pretežno oblačno

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 24°C
Min: 15°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana