Nova zgrada za studente medicine,Mirović:Ulaganja u zdravstvo tanjug

Objavljeno: 03.10.2022. 16:14 Izmenjeno: 03.10.2022. 16:14

Nastavnici će prvi put, posle 62 godina, imati katedru za biohemiju u svom prostoru, pošto su do sada bili na katedri za stomatologiju.

 

 

foto tanjug

Na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu je svečano otvorena nova zgrada, pred sam početak akademske godine u kojoj će svi studenti medicine imati priliku da se usavršavaju u različitim poljima medicine.

Dekan Medicinskog fakulteta Snežana Brkić istakla da je Medicinski fakultet jedan od najvećih fakulteta na Univerzitetu u Novom Sadu i da iz godine u godinu imaju sve više projekata.

„Započeli smo u jeku korone, u maju 2022, tada je predsednik Mirović sa mnom stavio kamen temeljac za novu zgradu, a u roku koji smo i obećali završeni su spoljni radovi, a sada su završeni i svi radovi na enterijeru, zgrada je rađena po principu zelene zgrade, a nedostaju nam samo solarni paneli da bude u potpunosti ekološka“, rekla je Bekić.

Ona dodaje da nova zgrada poseduje dva amfiteatra u potpunosti prilagođena broju studenata, opremljeni su i ozvučeni najmodernijom opremom a omogućavaju uključenja na predavanja uživo i sve ono što je potrebno za aktivnu nastavu.

Nastavnici će prvi put, posle 62 godina, imati katedru za biohemiju u svom prostoru, pošto su do sada bili na katedri za stomatologiju.

„Nama je ovaj prostor bio izuzetno potreban jer je ranije 4,5 nastavnika delilo male kancelarije, ljudi su morali da pišu na krilu. Poslednji sprat zgrade je pripao Farmaciji, jer će se deo njihove postojeće zgrade postati jedan novi Istraživački centar. Hemikalije su nam sada po prvi put raspoređene kako treba, zgrada je moderna uz sve potrebne nus prostorije. Veoma smo ponosni i možemo da krenemo dalje“, naglasila je Bekić.

Predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović rekao je da je u zgradu uloženo preko 400 miliona dinara na vreme, jer su u međuvremenu zbog globalnih okolnosti cene porasle.

„Bas u datom trenutku i u dato vreme i na inicijativu Medicinskog fakulteta, uložili smo novac, sa željom da studneti, domaći i strani ovde imaju najbolje uslove za rad, školovanje i usavršavanje kao i predavači naravno. Ova investicija je realizovana u predviđenom roku“, rekao je Mirović.

On dodaje da je Pokrajinska vlada od 2016. do danas uložila preko 16 milijardi dinara u zdravstvo na teritoriji Vojvodine.

Takođe, on naglasaava da će sve ovo ostati kao jedan zajednički rad jer su za kratko vreme uspeli da urade velike stvari sa kojima se mogu ponositi.

Predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine najavio je da budućnost neće biti laka, jer je ukupna situacija u svetu veoma teška a to se odražava na finansijsko stanje u Srbiji.

„Da bismo mogli da održimo ovaj nivo, moramo svi zajedno mnogo više i predanije da radimo i da uz pomoć Vlade Srbije i predsednika, planiramo i realizujemo nove stvari u dogovorenim rokovima“, ističe Mirović.

U narednoj godini počinje rekonstrukcija ostalih klinika, kao što su očna klinika i klinika za ORL, a već u nekoliko narednih nedelja očekuje nas procedura za rekonstrukciju stare zgrade Kamenica 1, a planirano je da Kamenica 3 bude u funkciji naredne godine, rekao je Mirović.

Mirović je najavio da je u toku i izrada projektne dokumentacije za izgradnju novog studentskog doma u okviru Medicinskog fakulteta i da je projektna dokumentacija za izgradnju Stomatološkog fakulteta pri kraju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Sreda
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana