Nova oprema za istraživanje genoma, kovida i retkih bolesti tanjug

Objavljeno: 23.11.2022. 14:11 Izmenjeno: 23.11.2022. 14:11

„Ne postoji ni jedno polje koje daje više nade za budućnost nego biotehnologije“, poručio je Hil.

foto tanjug

 

Institut za molekularnu biologiju i genetičko inženjerstvo dobio je četiri uređaja najnovije tehnologije za istraživanje, koji će umnogome doprineti izučavanju genetike, ranoj dijagnostici i otkrivanju rizičnih grupa za razvoj bolesti.

Ova oprema će doprineti i lakšem otkrivanju i lečenju kovida 19, retkih bolesti, kancera, kardiovaskularnih i respiratornih oboljenja.

Opremu su direktorki Instituta Ivani Strahinić uručili ambasador SAD Kristofer Hil i stalni predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji Jakob Beriš, u prisustvu ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelene Begović, koja je donedavno bila na čelu ove naučne institucije.

Begović je istakla da su nauka i biotehnologija razvojna komponenta društva u Srbiji i izrazila zadovoljstvo što vlada pokazuje otvorenost ka napretku u tom domenu.

Navela je i da će u avgustu 2023. godine početi izgradnja Bio 4 kampusa, jedinstvene platforme koja će okupiti visoko obrazovne institucije, naučne institute, Naučno-tehnološki park za podršku startap zajednici, ali i velike kompanije.

„Srbija je mala zamlja i ima relativno mali broj naučnika i radićemo na povećanju tog broja. Želimo da napravimo jednu kritičnu masu koja će se naći na jednom mestu na kome će nauka postati jedna relevantna komponenta razvoja društva, ekonomije i ostalih aspekata, kako bi učinila život naših građana boljim“, kazala je Begović.

Poručila je da je Srbija spremna da uči i razmenjuje iskustva sa SAD koja je lider u inovacijama, biotehnologiji i nauci i zahvalila Kristoferu Hilu i Jakobu Berišu na vrednoj opremi za Institut.

Ambasador SAD je istakao da je Institut veoma značajna institucija za Srbiju, jer se zalaže da građanima obezbedi zdravlje i duži život.

Istakao je da je ponosan na saradnju UNDP-a, Vlade Srbije i Instituta.

„Ne postoji ni jedno polje koje daje više nade za budućnost nego biotehnologije“, poručio je Hil.

Ocenio je da je Srbija dinamična zemlja, ali da, ističe, nigde nije primetio toliko predanosti i strasti kao na Institutu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana