Nova manifestacija „Božićno seoce kod Hrama” od 4. do 28. januara Beoinfo

Objavljeno: 17.12.2017. 15:06 Izmenjeno: 18.12.2017. 10:16

Prvi put u Beogradu biće održana manifestacija „Božićno seoce kod Hrama“ od 4.do 28. januara, na platou ispred Hrama Svetog Save. Cilj je da se svi praznici tokom januara, uz blagoslov patrijarha srpskog gospodina Irineja, obeleže na jedinstvenoj lokaciji, ispred. Posetioci će uživati u nastupima dečijih i crkvenih horova,voziti se fijakerom oko hrama gde će biti izloženi tradicionalni srpski specijaliteti, rukotvorine, ukrasi i praznični pokloni.

foto Beoinfo
Zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović i gradski menadžer Goran Vesić najavili su danas novu manifestaciju „Božićno seoce kod Hrama”. Oni su, na konferenciji za novinare u kripti Hrama Svetog Save, istakli da se manifestacija održava u okviru programa „Beogradska zima”, koja traje od 1. decembra do 31. januara naredne godine na više lokacija u gradu.

Takođe su se zahvalili Opštini Vračar jer je prepoznala značaj organizovanja ovakvog događaja, pozorištu „Dadov” koje je zaduženo za realizaciju programa i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kao domaćinu, ali i društveno odgovornim kompanijama, pre svih „Lukojlu”, jer su podržale ovu manifestaciju.

Mladenović je istakao da će se na ovaj način, zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom obeležiti niz verskih praznika u toku januara: od Badnjeg dana, Božića, Svetog Stefana, dočeka pravoslavne Nove godine, Svetog Vasilija i obelažavanje dana Svetog Save. Takođe, ovaj događaj, kako je najavio, postaće tradicionalan i koji je po programu u potpunosti prikladan prostoru, praznicima i vremenu u kome se održava. –Program će biti posvećen svim građanima, ali posebno deci. Takođe se očekuje i veliki broj stranih turista, čija je poseta u ovoj godini porasla za više od 20 odsto. „Beogradska zima” će doprineti još većoj poseti, posebno kada se zna da je Hram Svetog Save jedno od centralnih mesta koje posećuju turisti – zaključio je Mladenović.

Vesić je podsetio da je Beograd tokom decembra nizom manifestacija uspeo da privuče veliki broj stranih turista, ali da je tokom januara ponuda bila slabija. „Božićno seoce kod Hrama” će, u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom, postati tradicionalna manifestacija po kojoj želimo da se Beograd prepoznaje i u januaru, istakao je gradski menadžer. –Hram Svetog Save treba da postane mesto gde će se okupljati Beograđani, a posebno deca kada su na raspustu, a ujedno i steći naviku da dolaze na ovo mesto koje je jedno od najznačajnih u Srbiji. Hram je važan iz verskih razloga ali i turističkih, s obzirom da je – pored Skadarlije i Kalemegdana – on najposećenije mesto kada su u pitanju strani turisti – ukazao je Vesić.

Iz tog razloga, pored uređenja Hrama Svetog Save u kome učestvuju Vlada Srbije i predsednik Ruske federacije Vladimir Putin, Grad Beograd već godinu dana radi na uređenju njegove okolone. –Sređuju se intezivno fasade na zgradama oko Hrama, uređuje se Ulica Bore Stankovića kako bi se omogućilo da se formira porta Hrama, u Skerlićevoj ulici će se graditi podzemna garaža, dok će naredne godine početi sa uređenjem platoa ispred Hrama Svetog Save – najavio je gradski menadžer i zahvalio se arhimandritu Stefanu – starešini Hrama i velikom broju umetnika koji će nastupiti besplatno tokom ove manifestacije.

Predsednik Opštine Vračar Milan Nedeljković je dodao da je „Božićno seoce” veliki projekat i za Beograd, ali i za celu Srbiju. –Ovo je radostan događaj koji će biti krunisan osvećenjem Hrama Svetog Save 2019. godine – ukazao je Nedeljković, koji se zahvalio Mladenoviću i Vesiću na podršci.

Arhimandrit Stefan je izrazio očekivanje da će „Božićno seoce” biti jedno od centralnih događaja u Beogradu, pramda se u tom periodu odleževa veliki broj religijskih praznika. –Mi smo se potrudili da program bude za mlade, za stare, za verujuće, kao i za sve goste Beograda – naveo je otac Stefan i ponovio da se za 2019. godinu priprema osvećenje Hrama Svetog Save koje će, kako je rekao, omogućiti da nam svima nama bude bolje. On se posebno zahavlio sponzorima i izvođačima, jer su bez ikakve nadoknade prisatali da uveličaju ovaj događaj.

Tokom manifestacije na platou ispred Hrama Svetog Save nastupiće veliki broj muzičkih izvođača među kojima su Sergej Ćetković, Aleksandra Radović, Jelena Tomašević, Lena Kovačević, Dušan Svilar, bendovi Neverne bebe, Bistrik i 357, horovi „Jedinstvo” iz Kotora i „Mokranjac”, kao i dirigent Herard Estrada. Pored muzičkog programa, posetioci će imati priliku da pogledaju različite pozorišne predstave, izložbe i filmove.

Manifestaciju „Božićno seoce kod Hrama”, u saradnji sa Hramom Svetog Save i pod pokroviteljstvom Grada Beograda i Opštine Vračar, organizuju kompanije „Color Media Communications” i „Ninamedia”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana