Nova fasada i bolja energetska efikasnost zgrade Starog DIF-a Studio B, Beoinfo

Objavljeno: 06.07.2021. 12:18 Izmenjeno: 06.07.2021. 13:57

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obišao je radove na rekonstrukciji fasade Gradskog centra za fizičku kulturu – Starog DIF-a i podsetio da je ta zgrada jedna od najstarijih u ovom delu grada i jedna od prvih ustanova fizičke kulture u Beogradu.

– Izgradnja je počela 1929. godine kao Sokolski dom i završena je sedam godina kasnije, a zanimljivo da su sredstva obezbeđena sakupljanjem dobrovoljnih priloga. Najveću donaciju, od 100.000 tadašnjih dinara, dao je kralj Aleksandar Karađorđević. Zgrada je posle rata imala višestruku namenu – muzej, potom fakultet, da bi 1971. godine ponovo postala objekat fizičke kulture. Tako ove godine slavimo 50. godišnjicu od kako zgrada Starog DIF-a predstavlja Gradski centar fizičke kulture. Ovo je prvi put da je fasada zgrade u potpunosti obnovljena i sada izgleda kao 1936. godine kada je izgrađena. Zgrada je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, a delo je Momira Korunovića, jednog od naših najznačajnijih arhitekata. Zajedno sa nastavkom izgradnje Beograda na vodi, uskoro će početi i rekonstrukcija fasade zgrade Pošte na Savskom trgu, koju je takođe radio Momir Korunović – rekao je Vesić.

Vesić je precizirao da je za energetsku sanaciju zgrade Starog DIF-a Grad Beograd izdvojio 142 miliona dinara.

– Zamenjena je stolarija, urađena nova fasada, kao i „solari”, a sada nastavljamo da ulažemo u unutrašnjost objekta. Sledeće godine nas čeka uređenje bazena i na ovaj način pokazujemo koliko nam je važno ne samo uređenje zgrada, već i energetska efikasnost. Ove godine radimo na poboljšanju energetske efikasnosti četiri javna objekta – zgrade Opštine Zemun, koja je već završena, OŠ „Vuk Karadžić” u Sremčici, OŠ „Kralj Petar II Karađorđević” i zgrade Starog DIF-a – dodao je zamenik gradonačelnika.

Vesić je naglasio da će Grad Beograd nastaviti da ulaže u energetsku efikasnost i istakao da je danas na sastanku sa rukovodstvom JKP „Beogradske elektrane” doneta odluka da Grad Beograd ukine participaciju za priključenje na sistem daljinskog grejanja za sve objekte javne namene, kao i za sve objekte koji postaju energetski efikasni.

– Ti objekti su izgrađeni ranije, ali sada ulažu u energetsku efikasnost. Sve ljude koji žive u takvim objektima želimo da podstaknemo da se bez dodatnih troškova priključe na sistem daljinskog grejanja. Na taj način gasimo individualna ložišta, smanjujemo zagađenje, a JKP „Beogradske elektrane” greju više „kvadrata”, što i jeste njihov cilj. Istovremeno, „Elektrane” će osnovati preduzeće koje će se baviti energetskom efikasnošću. To znači da će „Elektrane” moći da ponude stanarima obnovu fasade, pa bi građani te troškove „pokrili” uštedom energije koja će se naplaćivati po utrošku, a ne po kvadratnom metru. Takođe, radimo na osnivanju preduzeća u okviru „Elektrana” koje će se baviti popravkama u stanovima. Nažalost, većina građana nema na raspolaganju firmu koja se bavi popravkom grejnih instalacija u stanovima. Instalacije su u vlasništvu građana i na taj način Beograđani će imati priliku da reše problem preko firme koja je u vlasništvu Grada, da dobijaju račune i garanciju. Grad Beograd dosta ulaže u energetsku efikasnost, što ne znači da ne bi trebalo i više, ali kako raste budžet i životni standard, sredstva će biti veća. Ovo je idealan primer da se mogu „spojiti” energetska efikasnost, sportski objekat, istorija i kultura – rekao je Vesić.

Sekretarka za sport i omladinu Dragana Pešić Belojević zahvalila je svima koji su učestvovali u ovom projektu i podsetila da su mnogi vrhunski sportisti našeg grada počeli da treniraju upravo u zdanju Starog DIF-a.

– Svake godine na Starom DIF-u beogradski osnovci i srednjoškolci na raspolaganju imaju različite aktivnosti, od obuke plivača koja nam je jako bitna do četiri kampa koja se završavaju krajem septembra. Pozivamo decu, ali i roditelje, da dođu na Stari DIF i uživaju u novom sjaju ovog zdanja – rekla je Dragana Pešić Belojević.

Direktor Gradskog centra za fizičku kulturu Stari DIF Vladimir Janković, zahvalio je zameniku gradonačelnika i sekretarkama za energetsku efikasnost, odnosno sport i omladinu.

– Grad nam je pružio izuzetnu podršku u ovom poslu. Dnevno imamo u proseku 2.000 korisnika, svih starosnih kategorija, od najmlađih do najstarijih sugrađana – rekao je Janković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana