Noć muzeja: Šekspir i Karađorđev trešnjev top

Objavljeno: 21.05.2016. 21:45 Izmenjeno: 21.05.2016. 22:02

U godini u kojoj svet obeležava 400 godina od smrti najvećeg dramskog pisca, i „Noć muzeja“ nije mogla proteći bez Viljema Šekspira.

Naš doprinos u okviru 13. muzejske noći u Srbiji, nije bio u nekom od muzeja i galerija, već u supermarketu velikog trgovinskog lanca „Idea“, na jednoj od najznačajnijih beogradskih raskrsnica, na uglu ulica Kralja Milana i Kneza Miloša.

„Biti il“ ne biti?“, hamletovski se zapitao Šekspir s jabukom u ruci u supermarketu.

„Evo ja sam danas vaskrsao i ovde da pokažem vama i našem Beogradu i Srbiji ko je bio Šekspir, kako je izgledao njegov „home“, našalio se naturščik maskiran u Šekspira.

On je posetiocima objašnjavao biografske crtice slavnog Engleza, a za Tanjug je odgonetnuo da li umetnik i kako može da živi u Srbiji:

„Može da se preživi ako veruje u sebe, ako veruje u svet umetnosti i ako veruje u dobrobit ovog sveta. Ako veruje u politiku, nažalost, ne“.

Osim što su posetioci mogli da se slikaju sa beogradskim Šekspirom, obučenim u kostim elizabetanske Engleske, imali su priliku i da izaberu odlomak iz nekog Šekspirovog komada, i da pomoću Dubsmash aplikacije snime video klip koji su odmah mogli postaviti na svoj profil na nekoj od društvenih mreža.

 

Noć muzeja: Pucnji iz Karđorđevog topa zovu u muzeje

Kulturna manifestacija 13. Noć muzeja napunila je večeras muzeje u Jagodini, Ćupriji i Senjskom Rudniku i kulturne ustanove Svilajnca.

U Muzeju „Horeum Margi Ravno“ u Ćupriji, ispred zgrade muzeja upriličeno je pucanje iz replike Karađerđevog trešnjevog topa, svaki sat vremena od 17 do 20 sati, koje na poseban način zove Ćupričaneu muzej i asocira ih na Boj na Ivankovcu i prvu pobedu Srba nad regularnom vojskom Turske, 18. avgusta 1805. godine.

top-tresnjev

U ovoj ustanovi, za posetioce, od 20 sati je otvorena izložba grupe autora „Dolazi cirkus“ nastala inspiracijom umetnika cirkusom kao i delima iz istorije umetnosti.

Na izložbi su i cirkuski kostimi koje prati performans klovnova koji zasmejavati publiku.

U Zavičajnom muzeju u Jagodini, uz stalnu postavku, večeras su pripremili i izložbu minijaturnih posuda iz praistorijskih zbirki muzeja koja obuhvata preko 200 eksponata sa različitih lokaliteta Centralnog Pomoravlja, ali i edukativno kreativne radionice namenjene svim uzrastima.

„Ruke u glini“, „Tajna peska“ i „Labotratorija zvuka“.

U Muzeju voštanih figura, uz razgledanje figura, knjiga i predmeta, posetiocima se emitije i film „Making of“ o načinu izrade voštanih eksponata u Srbiji, a upriličen je i koncert Muzičke škole iz Jagodine.

U Muzeju ugljarstva u Sensjkom Rudniku, posetiocima su večeras priredili izložbu o „Sokolskom pokretu u Senjskom rudniku polovinom 20.veka“.

Reč je o postavci orginalnih fotografija, eksponata i pisanih dokumenata koji su vezani za osnivanje Sokolskog pokreta u ovom mestu 1930. godine i njegovoj ulozi u ovom mestu.

Noć muzeja u Svilajncu, koji nema muzej, se održava na četiri mesta: U Gimnaziji, Centru za kulturu, Salonu „Miladinović“ i Resavskoj biblioteci a postavke se odnose na začetke obrazovanja, život ljudi i običaje, Resavske crkve i manastire, i „Prvi svetski rat u zavičajnim zbirkama“ koji obuhvata građu iz vremena nemačke i bugarske okupacije Svilajnca.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana