Niže administrativne takse pospešuju gradnju Beoinfo

Objavljeno: 19.02.2019. 11:31 Izmenjeno: 19.02.2019. 11:31

Od početka ove godine u Beogradu su umanjene pojedine lokalne administrativne takse za spise i radnje iz oblasti urbanizma i građevinskih poslova.

Kako je za Beoinfo rekao član Gradskog veća Zoran Adamović, pojedina prosečna umanjenja u odnosu na 2018. godinu kreću se od 26 do čak 92 odsto.

– Osim usklađivanja sa Zakonom o republičkim administrativnim taksama, razlog za niže iznose nalazi se i u tome što se naplata taksi obavlja prema kategorijama objekata, a ne prema bruto građevinskim površinama objekata, shodno Zakonu o planiranju i izgradnji i podzakonskim aktima. Takođe, stvarni troškovi smanjeni su i zbog postupanja elektronskim putem kroz Centralnu evidenciju objedinjenih procedura za izdavanje građevinskih dozvola – naveo je Adamović.

Primera radi, precizirao je Adamović, taksa za informaciju o lokaciji umanjena je za 26 odsto, dok se za lokacijske uslove, u zavisnosti od kategorije objekata, prosečna umanjenja kreću od 56 do 92 procenta. Prosečno manji iznos taksi za potvrdu projekta parcelacije i preparcelacije je od 60 do 73 odsto, a za potvrdu urbanističkog projekta za kompleks sa objektima 28 procenata.

– Ovo je još jedan način da se izađe u susret kako građanima tako i investitorima. Efekti su pozitivni na ekonomiju i privredu jer se pospešuje i stimuliše gradnja u glavnom gradu – ocenio je Adamović.

On je još jednom podsetio na trend rasta kvadrata u Beogradu, te da je drugu godinu zaredom izdato građevinskih dozvola za više od milion kvadratnih metara, preciznije, prošle godine ta brojka iznosi 1.009.221 kvadratni metar.

U poređenju sa veoma uspešnom 2017. godinom, prošle godine je u Beogradu izdato 17 odsto više građevinskih dozvola i 16 odsto više lokacijskih uslova, to jest Grad Beograd je tokom 2018. izdao 976 lokacijskih uslova i 228 građevinskih dozvola za objekte preko 800 kvadrata. Osvrćući se na 2011. i 2012. godinu, kada je izdavano građevinskih dozvola za nešto više od sto, odnosno dve stotine hiljada kvadratnih metara, Adamović je podvukao da je trend rasta evidentan.

– U glavnom gradu trenutno je aktivno bezmalo hiljadu i po gradilišta, što govori u prilog ekspanziji gradnje. Sadašnja gradska vlast ima jasnu viziju kako da pospeši gradnju i na sve načine stvara dobre uslove za to, vodeći računa kako o običnim građanima koji žele da grade tako i o velikim investitorima – rekao je Adamović.

Član Gradskog veća je podsetio i na druge odluke Grada Beograda koje za cilj imaju pospešivanje gradnje. Među njima je odluka da svi investitori, koji ulažu više od 50 miliona evra, imaju pravo na posebnu Radnu grupu sa predstavnicima svih državnih organa i organa lokalne samouprave, važnih za realizaciju investicije, kao i da se garancija i obaveze prema gradu plaćaju fazno kako se razvija investicija, a ne odmah. Takođe, dodao je Adamović, omogućen je i veći popust prilikom plaćanja tih obaveza.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana