Nikolić razgovarao sa Glebovom

Objavljeno: 09.03.2016. 11:21 Izmenjeno: 09.03.2016. 11:21

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas u Moskvi sa direktorkom Federalne agencije Ruske Federacije, gospođom Ljubov Glebovom.

Glebova je čestitala predsedniku Nikoliću na nagradi koja nosi ime Patrijarha moskovskog i sve Rusije Alekseja Drugog, istakavši da to nije samo nagrada zbog lične snage predsednika Nikolića, već i zbog snage celokupnog srpskog naroda. Predsednik Nikolić se saglasio, rekavši da je nagrada pre svega posvećena građanima Srbije, navodi se u saopštenju predsednikovog Biroa za saradanju s medijima.

Govoreći o toku izgradnje Hrama Svetog Save, gospođa Glebova je rekla da je kompanija Gasprom Njeft izdvojila četiri miliona evra za finansiranje prve faze radova i trenutno je u toku odabir izvođača radova. Predsednik Nikolić je rekao da je ubeđen kako će uz pomoć prijateljske Rusije Hram Svetog Save vrlo brzo biti do kraja izgrađen i služiće na ponos srpskom narodu, ali jednim delom i ruskom narodu. 

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić boravi u dvodnevnoj poseti Moskvi gde će se danas sastati sa patrijarhom Kirilom, koji će mu uručiti i posebnu nagradu, a sutra sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. 

Pres služba Kremlja navodi da će dva predsednika tokom sastanka razgovarati o trenutnom i budućem razvoju strateškog partnerstva između Rusije i Srbije, te razmeniti stavove o ključnim aspektima dalje saradnje u političkoj, trgovinskoj, ekonomskoj i humanitarnoj sferi, prenosi Tas s. Putin i Nikolić će se osvrnuti i na aktuelna pitanja na međunarodnom i regionalnom planu, dodaje se u saopštenju iz Kremlja.

Nikolić je sinoć stigao u Moskvu gde su ga mu predstavnici Ruske pravoslavne crkve priredili srdačnu dobrodošlicu. Uoči posete Rusiji, Nikolić je za ruske medije istakao da Srbija i Rusija imaju ekskluzivne političke odnose, a da Moskva zna da građani Srbije ne žele u NATO. Prema njegovim rečima, da je drugačije, Rusiji bi bilo lako da kaže da će njena pozicija, ako Srbija želi u EU, biti kao i prema drugim državama Unije. „Ne, Rusija je uvek bila korak ispred u svojoj podršci Srbiji nego što bi se očekivalo“, istakao je Nikolić. Nikolić je, takođe, odbacio medijske tvrdnje da Rusija vrši pritisak na Srbiju da potpiše sporazum o diplomatskom imunitetu sa Centrom u Nišu.

Tokom posete predsednik Srbije će se sastati i sa direktorkom Federalne agencije Ruske Federacije za pitanja sunarodnika i međunarodnu humanitarnu saradnju, Ljubov Glebovom. Inače, predsednik Rusije Vladimir Putin je postavio Ljubov Glebovu da vodi realizaciju izrade mozaika u Hramu Svetog Save u Beogradu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana