Nikolić: Poseta Si Đinpinga nova stranica bilateralnih odnosa Tanjug

Objavljeno: 16.06.2016. 17:22 Izmenjeno: 16.06.2016. 17:23

Posetom predsednika Kine Si Đinpinga Srbiji biće otvorena nova stranica bilateralnih odnosa, poručio je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić, navodeći da su dve strane do sada pripremile 24 sporazuma za potpisivanje.

„Nikada se još nije desilo da nam dođe predsednik neke države, a da imamo toliko pripremljenih sporazuma. To nisu samo međudržavni sporazumi, već i sporazumi o investicijama. Na putu smo da potpišemo nekoliko veoma značajnih ugovora kojima Srbija, konačno, rešava velike probleme svojih preduzeća iz prošlosti. Izgleda da bez kineske strane ne bismo mogli da rešimo te probleme“, rekao je Nikolić za Kineski međunarodni radio.

Poručuje da ništa ne počinje tom posetom, ali da se sve širi do neviđenih razmera.

„Nakon toliko godina, kineski predsednik dolazi u Srbiju. To je kao kada posle duge zime dođe proleće. Sve će procveta posle ove posete druga Si Đinpinga, jer vrlo dobro znamo da ono što dogovaramo pred predsednikom Kine više niko u Kini ne može da spreči“, kazao je Nikolić.

Predsednik Srbije kaže da je na Srbiji da se predstavi Kini mnogo bolje do sada, a da se Kina Srbiji odavno predstavila u najboljem svetlu, uspešnim privrednicima, privrženošću Srbiji i odlukom da Srbija bude mesto odakle kreće u Evropu.

Kaže da je Kina danas na sreću Srbije u položaju da može da širi svoje investicije.

Navodi da Srbiji već zavide mnoge države, da ima ima pozive predsednika mnogih država koji pitaju da li mogu da dođu za vreme posete predsednika Kine Sribji, da organizuju sastanak sa njim.

„Kina je za mnoge iznenađenje, za mene nije… Čitajući o vašem narodu mnogo znao sam da jednog dana vi morate da eksplodirate, kako kažu sportski komentatori“, rekao je Nikolić, dodajući da Srbija ima velikih planova u vezi sa saradnjom sa Kinom.

Poručuje da je Srbiji dragocena kineska podrška i da se to videlo prilikom glasanja o ulasku Kosova u Unesko i u SB prilikom odbijanja jedne rezolucije.

Na pitanje kako će EU u budućnosti gledati na jačanje odnosa Srbije i Kine, Nikolić je rekao da Srbija istorijom, kulturom, tradicijom i geografski pripada Evropi, da treba da bude u Evropi, da želi da bude u njoj na način kako su i druge zemlje ušle, uredivši svoju državu, ali da Srbija ima mnogo svojih prijatelja koje ni na koji način ne želi da ostavi i ožalosti.

„Šta bismo mi postigli da smo uveli sankcije Rusiji? Samo bi ožaloštili Rusiju, sebe bi stavili na stub srama, jer naš veliki oslonac u spoljnoj politici je takođe Rusija. Šta bismo uradili ako bismo prihvatili bilo kakav prekor u vezi sa Kinom?“, rekao je Nikolić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana